Een Franse Rafale bewaakt door Indonesische militairen op de luchtmachtbasis nabij Aceh op Sumatra.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Franse Rafale-gevechtsvliegtuigen maken noodlanding in Indonesië: geen diplomatiek incident

Zeven Franse gevechtsvliegtuigen hebben onverwacht hun toevlucht moeten zoeken op een luchtmachtbasis op het Indonesische eiland Sumatra. Ze zijn intussen teruggekeerd naar het vliegdekschip Charles de Gaulle. Frankrijk heeft nog altijd een stevige militaire aanwezigheid in de Indische en Stille Oceaan en wil die nog uitbouwen.

Het vliegdekschip Charles de Gaulle nam met een ondersteunende vloot van destroyers, fregatten en onderzeeërs deel aan gezamenlijke militaire oefeningen met de Indiase marine in de Indische Oceaan.

Door onverwacht slecht weer konden zeven Rafale-vliegtuigen echter niet terugkeren naar hun basis en moesten ze een noodlanding maken op een luchtmachtbasis op het Indonesische eiland Sumatra. De toestellen zijn intussen teruggekeerd naar de Charles de Gaulle en Indonesië wil er blijkbaar geen zaak van maken. 

Het incident trekt wel de aandacht op de sterke Franse militaire aanwezigheid in de Indische en Stille Oceaan. Frankrijk heeft bases op de eilanden Réunion en Mayotte in de Indische Oceaan en in Nieuw-Caledonië en Frans-Polynesië (met Tahiti) in de Stille Oceaan. 

Parijs is van plan om die aanwezigheid te versterken met het oog op de Chinese ambities in de Zuid-Chinese Zee en dat in samenwerking met de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Australië en Japan. Ook India, dat stevig investeert in zijn marine, zou zich daarbij willen aansluiten. Frankrijk en India hebben overigens een akkoord gesloten waardoor hun schepen elkaars maritieme faciliteiten in beide oceanen mogen gebruiken.

  • Blauw: Franse steunpunten in overzeese gebieden
  • Groen: Franse bases in andere staten (Djibouti en Abu Dhabi)
  • Geel: Sumatra (Indonesië)

Meest gelezen