Hoe zal de stem van Sam Bettens klinken?

Dit weekend kondigde Sarah Bettens aan dat ze als Sam Bettens door het leven zal gaan. Hoe zal zijn stem bij K's Choice klinken? Radio 2 Antwerpen vroeg het aan logopedist Katrien Eerdekens die transgenders begeleidt.

"Dat de stem van Sam Bettens zal veranderen staat vast. Maar hoe die zal klinken weet niemand", voorspelt logopedist Katrien Eerdekens in "Start Je Dag". "Wie een hormonenkuur met testosteron volgt, krijgt meer spiermassa. De stemplooien verdikken en verlengen waardoor de stem sowieso lager zal klinken. Vergelijk het met dikkere en langere gitaarsnaren. Maar ook de klankkast van Sam zal vergroten waardoor zijn timbre dieper zal klinken dan ervoor."

Blijven zingen?

Blijft de stem van een zanger in transitie even stabiel? "Dat is de grote frustratie van alle zangers die hormonen nemen", gaat logopedist Eerdekens voort. "Ze hebben het gevoel dat ze de controle over hun stem verliezen. Zeker in het begin van hun transitie."

Hoe lang moet Sam Bettens volgens Katrien wachten met optreden? "Het kan twee jaar duren vooraleer de ergste gevolgen van een hormonentherapie achter de rug zijn. Maar als Sam zich al sneller goed voelt en vertrouwen heeft in zijn stem kan het sneller. Afgelopen weekend nog heeft een transman die ik één jaar begeleid opnieuw een optreden gegeven."

"Ons gevoeligste instrument"

Katrien Eerdekens stipt tot slot aan dat de stem een belangrijke emotionele rol speelt voor transgenders. "De stem is ons instrument om gevoelens en gedachten mee uit te drukken. Dat is meteen de reden waarom mensen die in het verkeerde lichaam geboren zijn vaak een heel negatieve connectie hebben met hun eigen stemgeluid. In het geval van Sam zit dat wat anders. Zijn stem was zijn mooiste instrument."

Coaching is daarom cruciaal volgens Eerdekens. "Op die manier kan je de mentale impact van de transitie begeleiden. Ook technisch zou ik Sam aanraden om lessen te nemen. Hij moet ervoor zorgen dat zijn stembereik even groot blijft zodat hij alle noten en liedjes kan blijven zingen zoals hij dat vroeger deed."

Meest gelezen