Laurie Dieffembacq

Huiszoeking op hoofdzetel van Carrefour in mededingingsonderzoek

Supermarktketen Carrefour bevestigt dat er een huiszoeking is geweest op zijn Belgische hoofdzetel in Evere. Het auditoraat van de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) meldde eerder dat er deze week huiszoekingen worden gehouden in de sector van de grootdistributie. De woordvoerder van Carrefour zegt dat het bedrijf zijn volledige medewerking verleent aan het onderzoek en benadrukt dat het met alle commerciële praktijken de wet naleeft.

De mededingingsautoriteit stuurde vanmiddag een persbericht waarin aangekondigd werd dat de BMA "huiszoekingen uitvoert bij ondernemingen die actief zijn in de sector van de grootdistributie". Over welke ondernemingen het gaat, repte de autoriteit met geen woord.

Uit navraag van VRT NWS bij de verschillende grote supermarktketens blijkt dat er vandaag een huiszoeking heeft plaatsgevonden op de hoofdzetel van Carrefour. De andere supermarktketens zeggen geen informatie te hebben over huiszoekingen.  Colruyt en Lidl zeggen formeel dat er bij hen geen huiszoekingen hebben plaatsgevonden.

Andere huiszoekingen?

Het valt nog af te wachten wat de andere ondernemingen zijn die de mededingingsautoriteit onderzoekt, want de huiszoeking bij Carrefour is mogelijk nog maar een eerste in een reeks huiszoekingen bij ondernemingen die ervan verdacht worden dat ze bij er aankooppraktijken op nahouden "die mogelijk mededingingsbeperkend zijn". 

Over het aantal retailers, hun naam en de plaats van de huiszoekingen wilde auditeur-generaal Veronique Thirion niet meer informatie kwijt. Wel luidde het dat de huiszoekingen "op meerdere plaatsen in het land" plaatsvinden, na groen licht van een onderzoeksrechter.

Meest gelezen