Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Betekent de ban van Google het einde van Huawei?

Huawei krijgt geen toegang meer tot het Android-besturingssysteem van Google. Dit betekent dat smartphones en tablets van Huawei in de toekomst mogelijk geen updates meer zullen krijgen. De kans is ook groot dat Huawei op termijn populaire apps zoals YouTube en Google Maps niet meer kan aanbieden. Is dit het einde van het zeer ambitieuze Huawei? 

Het is de zoveelste episode in de handelsoorlog tussen de VS en China. Nadat de Amerikaanse president Trump vorige week een decreet had ondertekend dat bedrijven verbiedt om handel te drijven met bedrijven die een risico vormen voor de nationale veiligheid, komt Google met deze aankondiging. Dit had Huawei uiteraard niet zien aankomen. Zeker niet van een partner waarmee het al jaren goed samenwerkt. 

Huawei is heel ambitieus

Huawei steekt zijn ambities niet onder stoelen of banken. In 2018 zei het hoofd van de mobiele divisie Richard Yu dat hij tegen 2020 de grootste producent ter wereld Samsung wil onttronen. Zo ver zijn we nog niet, maar Huawei slaagde er vorig jaar wel in om de tweede plek van Apple over te nemen. Dat deed het bedrijf met de P20 Pro. Een toestel dat door vriend en vijand werd geprezen omdat het een heel goed fototoestel had. Toen beseften Samsung en Apple plots dat ze rekening moesten houden met Huawei. Een hooggeplaatste ‘executive’ bij Samsung vertelde mij tijdens een lancering dat Huawei betere toestellen maakt. Als het zover komt dat de concurrentie je bewierookt, dan weet je dat je goed bezig bent. 

En de cijfers liegen er niet om. Volgens het Amerikaanse markt-onderzoeksbureau IDC verkocht Huawei in het eerste kwartaal van vorig jaar 39,1 miljoen toestellen. Dit jaar verkocht de Chinese technologiegigant 59,1 miljoen smartphones. Een stijging van maar liefst 50%. Concurrent Samsung kon in dezelfde periode 8% minder toestellen aan de man brengen. Ook Apple deed het minder goed. In het eerste kwartaal van dit jaar werden er tussen 36 en 43 miljoen iPhones verkocht (Apple communiceert geen exacte verkoopcijfers meer, nvdr.). Vorig jaar waren dat nog 52 miljoen toestellen.

Lees verder onder de grafiek.

De ambitie van Huawei wordt nu serieus gefnuikt. Want als Huawei geen updates van Android meer kan aanbieden, betekent het dat die toestellen niet meer veilig zijn om te gebruiken. Bovendien gaan mensen sneller overstappen op een ander merk, als de smartphones van Huawei de immens populaire apps van Google, zoals YouTube en Google Maps, niet meer hebben.

Huawei heeft Google nodig

De concurrentie is bikkelhard. Elke grote smartphoneproducent lanceert jaarlijks een viertal toestellen, een combinatie van dure en goedkope modellen. Die draaien meestal op het Android-besturingssysteem van Google. Dat systeem wordt wereldwijd het meest gebruikt. Meer dan 80% van de smartphones en tablets draaien op Android. Naast Android is iOS, het besturingssysteem van Apple, een andere belangrijke speler. Maar iOS wordt alleen gebruikt op de iPhone. 

Maar op dit moment heeft Huawei Google meer nodig dan andersom. Want voorlopig heeft het bedrijf nog geen plan B. 

Google denkt daar anders over. Elke smartphoneproducent mag Android gebruiken. Het systeem is, zoals ze noemen, “open source”. De broncode ervan is vrij beschikbaar. In ruil hiervoor biedt Google, samen met Android, heel wat apps. Mensen met een Android-smartphone krijgen er YouTube, Gmail, Google Maps en Google Assistant gratis bij. Google doet dit niet zomaar. Dankzij die apps verzamelt Google gigantisch veel data over de gebruikers. Google gebruikt die gegevens om ons gericht advertenties te sturen. Die genereren dan inkomsten voor het bedrijf.

De aankondiging van Google raakt Huawei in de kern van zijn bestaan. Huawei is groot geworden dankzij Android en Google verzamelt gegevens van de honderden miljoenen smartphones van de Chinese producent. Maar op dit moment heeft Huawei Google meer nodig dan andersom. Want voorlopig heeft het bedrijf nog geen plan B. Net zoals Samsung heeft Huawei met EMUI een eigen besturingssysteem, maar het zijn al die extraatjes zoals YouTube en Google Maps die de smartphone-ervaring beter maken. Op dit moment draait EMUI, weliswaar op de achtergrond, op elk toestel van Huawei. Maar een eigen volwaardig besturingssysteem lanceren zit er nu niet in. Vooral omdat de Chinezen nu in snelheid gepakt zijn. 

Ook Microsoft probeerde het zonder Google

Bovendien herinnert men zich op de hoofdzetel in Shenzhen heel goed hoe het conflict tussen Google en Microsoft destijds is afgelopen. Microsoft had met Windows Mobile een eigen mobiel besturingssysteem, maar dat was niet populair. App-ontwikkelaars wilden geen Windows-versie ontwikkelen en Google vertikte het om YouTube voor Windows te maken. Microsoft dacht dat het Google kon omzeilen door een eigen versie van YouTube te ontwikkelen. Google protesteerde meteen en Microsoft moest zijn YouTube-versie intrekken. 

Microsoft kondigde begin dit jaar aan dat het gaat stoppen met Windows Mobile. Het beseft heel goed dat er geen plaats is voor een derde besturingssysteem. 

Microsoft kondigde begin dit jaar aan dat het gaat stoppen met Windows Mobile. Het beseft heel goed dat er geen plaats is voor een derde besturingssysteem. 

We moeten dus afwachten om te zien hoe het afloopt met Huawei, maar voorlopig zit het bedrijf in de hoek waar de klappen vallen. 

Meest gelezen