AFP or licensors

Italiaanse minister Matteo Salvini woedend nadat boot met migranten Lampedusa heeft bereikt

Vlak voor de Europese verkiezingen is een rel uitgebroken in de Italiaanse regering. Minister van Binnenlandse Zaken en boegbeeld van de radicaalrechtse partij Lega is boos omdat een schip  met migranten is aangemeerd in Lampedusa, ondanks zijn bevel dat er geen enkel schip met migranten nog toegelaten wordt in Italiaanse havens.

Gisteravond is een boot van de Duitse vluchtelingenorganisatie Sea-Watch nabij het eiland Lampedusa onderschept door een Italiaanse patrouilleboot. De 44 migranten aan boord zijn daarna met kleine bootjes aan land gebracht op Lampedusa. 

Nochtans had Matteo Salvini, minister van Binnenlandse Zaken en voorman van de radicaalrechtse Lega, bevolen dat er geen enkel schip met migranten nog toegelaten zou worden in Italiaanse havens. 

Salvini is woedend nu het schip van de financiële politie in Italië dat verbod blijkbaar genegeerd heeft. Hij vraagt zich af hoe het mogelijk is dat iemand een dergelijke beslissing neemt tegen zijn advies in. 

Zijn coalitiegenoot, de populistische Vijfsterrenbeweging van komiek Beppe Grillo, wordt niet genoemd, maar voelt zich aangesproken. Vicepremier Luigi Di Maio van de Vijfsterrenbeweging zegt dat hij geen insinuaties zal aanvaarden en vindt het logisch dat de opvarenden van een boot die onderschept is door de politie, aan land wordt gebracht.

Vandaag zou de regering overigens een voorstel bespreken dat de minister van Binnenlandse Zaken voortaan het recht geeft om vaartuigen uit Italiaanse wateren te verdrijven als hij die "een gevaar voor de nationale veiligheid" acht. Reddingsorganisaties die migranten naar Italië brengen, zouden per migrant een boete van 3.500 tot 5.000 euro kunnen krijgen.

Meest gelezen