Nicolas Maeterlinck

Excuses om niet te moeten bijzitten: "Mijn koeien staan op springen" of "We moeten naar de mis"

De zoektocht naar bijzitters en voorzitters voor de verkiezingen zondag verloopt in Vlaams-Brabant alvast vlotter dan anders. In het kanton Vilvoorde zijn de 77 kies- en telbureaus zo goed als volzet, meldt vrederechter Gilbert Putteman aan Radio 2 Vlaams-Brabant. Sommige mensen blijven wel met opvallende excuses aankomen om niet te moeten bijzitten.

Vrederechter Gilbert Putteman hoort elke keer de gekste excuses om niet te moeten bijzitten op verkiezingsdag. "Vooral de landbouwers in de regio Zemst zijn creatief", zegt hij aan Radio 2 Vlaams-Brabant. "De koeien staan daar op springen, er moet daar gekalverd worden net rond de verkiezingen. Een andere boer vreest dan weer dat het hooi uitgerekend die dag moet geoogst worden, zeker als de weersomstandigheden gunstig zijn. Of nog anderen moeten naar de mis op zondag." 

Ook lieten enkele mensen weten dat ze door rugklachten of door hun zwangerschap of borstvoeding niet kunnen bijzitten. "Ik moet streng zijn om alle bureaus te vullen. Sommige excuses aanvaard ik wel. Als we bijvoorbeeld reserves hebben, dan zie ik wel eens iets door de vingers." 

Daarnaast zijn er ook nog altijd de klassieke, vaak verdacht goedkope reizen die tijdens de verkiezingen worden geboekt.  "Sommige mensen boeken een reis na hun oproeping. Zo werkt het niet hé. Ik heb ook iemand die bij een verhuisfirma werkt die gespecialiseerd is in verhuizen op zondag. Of een bedrijfsleider die op zondag het werkschema opstelt voor de komende week. Of ik ken geen Nederlands, dat lees ik ook vaak. Maar dat laatste is echt geen probleem. Dan kan je perfect aan de ingang staan om mensen de weg te wijzen." 

Opvallend vlotte zoektocht  

Toch verloopt de zoektocht naar bijzitters en voorzitters voor zondag opvallend vlot. Veel vlotter zelfs dan vorig jaar. In het kanton Vilvoorde zijn de 77 kies- en telbureaus  volzet. Hier en daar zijn er zelfs al reserves. “Het gaat dit jaar beter tot mijn grote verbazing. We zitten nochtans in een periode vol communies en de blokperiode voor de studenten is ook al gestart. Maar de nieuwe Procureur des Konings Ine Van Wymersch is streng. Wie geen geldige reden heeft, moet een boete betalen. Wie niet betaalt, wordt vervolgd voor de correctionele rechtbank", aldus Gilbert Putteman.

In andere kantons in Vlaams-Brabant, zoals het kanton Zaventem, zoeken ze wel nog bijzitters.

 

Meest gelezen