Videospeler inladen...

Levensondersteunende apparatuur losgekoppeld van Franse comapatiënt ondanks bezwaren van ouders

Vincent Lambert is al sinds 2008 in coma en zijn lot was de inzet van een jarenlange juridische strijd tussen zijn vrouw en zijn ouders. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft ten slotte zijn vrouw gelijk gegeven en de patiënt is dus losgekoppeld van de apparatuur.

Het lot van de 42-jarige Lambert heeft de discussie over euthanasie in Frankrijk op de spits gedreven. Vandaag waren meer dan honderd sympathisanten van zijn ouders bijeengekomen bij het ziekenhuis waar de man verzorgd wordt.

Vincent Lambert raakte in 2008 in een diepe coma na een ongeluk met zijn motor. Hij kan zelf ademhalen en soms bewegen, maar volgens de artsen is er onherstelbare hersenschade en heeft de man geen kans.

De echtgenote en de broers en zussen van de man waren het ermee eens om de apparatuur die Lambert in leven houdt, los te koppelen, waarna de man meer dan waarschijnlijk zal sterven.

De diep katholieke ouders van Lambert wilden dat niet en begonnen een juridische slag die uiteindelijk beland is bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Dat hof bevestigde de eerdere uitspraak van een Franse rechtbank dat de levensondersteuning losgekoppeld mocht worden. Dat is dus vandaag gebeurd.

De ouders leggen zich daar niet bij neer en willen nieuwe rechtszaken beginnen. Euthanasie is verboden in Frankrijk, maar artsen mogen wel terminaal zieke patiënten in een diepe slaap brengen.

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen