RTV Rijnmond

Een tatoeage van "De Nachtwacht" van Rembrandt versus het origineel in het museum: "Best bijzonder"

Een tatoeage van een van 's werelds beroemdste schilderijen? Voor de Nederlander Marko Bak is het geen vergezocht idee. Hij laat "De Nachtwacht" van de Nederlandse schilder Rembrandt van Rijn op zijn rug tatoeëren. In het Rijksmuseum in Amsterdam konden Bak en tattoo-artiest Richard van Meerkerk "De Nachtwacht" in het echt bewonderen. Voor allebei de eerste keer. "Ik ben geen museum-man, dit was best bijzonder", vertelde Bak.

Marko Bak, een 51-jarige vrachtwagenchauffeur uit Nieuw-Lekkerland, een gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland, houdt wel van een tatoeage. En van "De Nachtwacht", een schilderij dat bij hem als kind thuis aan de muur hing. Toen Bak tattoo-artiest Richard van Meerkerk leerde kennen, ontdekte hij dat die een versie van "De Nachtwacht" van Rembrandt van Rijn geschilderd had. "Ik zei een keer voor de grap, als je een keer niks te doen hebt, zet je "De Nachtwacht" toch gewoon op mijn rug", vertelt Bak aan RTV Rijnmond.

Het was als grap bedoeld, maar werd al snel realiteit. Van Meerkerk maakte een ontwerp, met hier en daar wat veranderingen ten opzichte van het origineel. Zo zijn enkele gezichten vervangen door die van Bak, zijn familie en vrienden. Urenlang heeft Bak er al voor moeten stilzitten. De tatoeage is nu voor ongeveer drie kwart klaar. "De tattoo is vrij klein, dat maakt het eigenlijk wel moeilijk. Er zitten toch veel details in het schilderij", zegt Van Meerkerk.

RTV Rijnmond

"Nou kan ik hem goed zien"

Het Rijksmuseum in Amsterdam, waar "De Nachtwacht" te zien is, nodigde de twee mannen uit voor een bezoek. Voor beide mannen was het de eerste keer dat ze het originele schilderij zouden zien. En ook de eerste keer naar het Rijksmuseum. "Ik ben niet zo'n museum-man", geeft Bak toe.

Een rondleiding langs kunstwerken eindigde bij "De Nachtwacht". En toen moest er natuurlijk vergeleken worden. "Het is best wel bijzonder eigenlijk", zegt Bak. "Nou kan ik hem goed zien, op mijn rug zelf niet. Op de rondleiding kregen we meer dingen te horen die we nog niet wisten, nog wat details die we erbij kunnen tatoeëren."

We kregen dingen te horen die we nog niet wisten, nog wat details die we erbij kunnen tatoeëren.

Marko Bak

Kunsthistoricus en museumgids Bregtje Viergever, die de heren rondleidde, is onder de indruk. "Alles zit erin. "De Nachtwacht", de luitenant, het meisje en Rembrandt zelf. Ik vond het niet slecht gedaan."

Bak heeft nog enkele sessies voor de boeg voor de tatoeage helemaal af is. Negatieve reacties heeft hij naar eigen zeggen nog niet gekregen. "Vooral oudere mensen vinden het leuk", zegt hij. En ook zijn moeder, die niet van tatoeages houdt, wil mee figureren.

Bekijk hier de reportage bij RTV Rijnmond:

De Nachtwacht

"De Nachtwacht" van Rembrandt van Rijn uit 1642 is een van de beroemdste schilderijen ter wereld. Minder bekend is dat "De Nachtwacht" niet de originele naam is. Dat is het iets minder illuster klinkende "De compagnie van Frans Banning Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh maakt zich gereed om uit te marcheren".

Het is een in opdracht gemaakt groot (3,63 op 4,37 meter) groepsportret van een militie van de Amsterdamse schutterij, een schutterstuk, zoals dat heet. Bijzonder is dat Rembrandt figuren in actie afbeeldde, en dat was nieuw. De kapitein (in het zwart) zet zijn mannen aan tot marcheren en geeft de richting aan, de luitenant (in het wit) zet zich in beweging, de trommelaar (rechts) maakt aanstalten om de maat aan te geven, mannen kijken, fluisteren, wijzen en maken hun wapen klaar. Niet alle figuren staan er herkenbaar op.

Het is een donker portret geworden, met lichteffecten om mensen en objecten in de schijnwerpers te plaatsen: de hand van de kapitein, het meisje dat symbool staat voor het wapenschild van de schutters... De kleur gaf het schilderij de bijnaam "De Nachtwacht", omdat mensen onterecht dachten dat het tafereel zich 's nachts afspeelde.

Meest gelezen