(archieffoto)
Belga

MIVB bestelt dertig extra trams bij Bombardier

De Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB breidt haar bestelling van nieuwe trams bij het Canadese Bombardier uit. Er werden eerder al zestig trams besteld en daar komen er nu dertig bij, zo laat de MIVB weten. De eerste exemplaren van de nieuwe trams zullen volgend jaar in het straatbeeld verschijnen.

De nieuwe trams zullen in eerste instantie dienen voor de aangekondigde netuitbreidingen (naar Neder-over-Heembeek en Tour & Taxis) en om het bestaande net te versterken. Ze kunnen ook gebruikt worden om de oudste trams in de vloot te vervangen.

"De levering van de negentig trams moet samen met de vervanging van een gedeelte van de oudste trams de totale capaciteit van de tramvloot van de MIVB uitbreiden met ongeveer 10.000 plaatsen, of 15 procent extra capaciteit voor de reizigers", klinkt het in een persbericht.

De "Trams New Generation" werden enkele weken geleden voorgesteld, tijdens de activiteiten voor 150 jaar tram. Toen werd een levensgrote replica van de nieuwe tram getoond op het Koningsplein in Brussel.

De twee orders bij Bombardier, goed voor samengeteld 236 miljoen euro, kaderen in het raamakkoord dat de MIVB begin 2018 met het Canadese bedrijf sloot. Binnen dat akkoord kunnen er tot 175 trams besteld worden bij de Canadezen, die ook een vestiging hebben in Brugge.

De negentig bestelde trams omvatten 79 korte trams (32 meter, goed voor maximaal 182 passagiers) en elf lange trams (43 meter, goed voor een capaciteit van 256 reizigers).

Meest gelezen