Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Nieuwe Oekraïense president Zelensky ontbindt het parlement en wil vrede in het oosten

In Oekraïne heeft de nieuwe president Volodymyr Zelensky de eed afgelegd. Opvallend is dat hij meteen het parlement ontbonden heeft en dat hij de pro-Russische rebellen in het oosten een olijftak aanbood, in het Russisch. 

Zelensky is in april verkozen met een monsterscore van 73 procent. Vandaag heeft hij in het parlement in Kiev de eed afgelegd en is hij dus begonnen aan zijn nieuwe taak. Dit keer is het voor echt, want de voormalige komiek Zelensky speelde al eens president in de erg populaire tv-serie "Dienaar van het volk". 

Nu is het dus bittere ernst en Zelensky lijkt dat te beseffen. Behalve de belofte om de massale corruptie aan te pakken, wil hij ook een einde maken aan de oorlog in het oosten van het land dat gecontroleerd wordt door pro-Russische rebellen. 

Opvallend is dat Zelensky die rebellen in het Russisch toesprak. Als voorwaarde voor vrede wil hij wel de vrijlating van de krijgsgevangenen en de teruggave van Oekraïens grondgebied. Hij belooft ook dat de door Rusland bezette Krim terug zal keren naar Oekraïne.

Tot nu toe heb ik geprobeerd om de Oekraïners te doen lachen; de volgende vijf jaar wil ik alles doen opdat ze niet wenen

Volodymyr Zelensky

Zelensky kondigde ook aan dat hij het parlement wil ontbinden. Op dit ogenblik heeft hij daar geen steun, maar zijn nieuwe partij "Dienaars van het volk" -genoemd naar de tv-serie die hem beroemd maakte- zou volgens de peilingen een stevige meerderheid kunnen krijgen. 

Vorige week is de regeringscoalitie in Oekraïne overigens uiteengevallen. Die partijen hebben nu 30 dagen de tijd om de brokken te lijmen. In oktober zouden er hoe dan ook parlementsverkiezingen gehouden worden.

Intussen heeft Zelensky ook het ontslag aangekondigd van de minister van Defensie, van het hoofd van de veiligheidsdiensten en van de procureur-generaal in Oekraïne. Die drie zijn medestanders van de vorige president Petro Porosjenko. De nieuwe president lijkt dus vastbesloten om schoon schip te maken in zijn land. 

Meest gelezen