Notaris aangehouden voor witwassen en corruptie in dossier rond autozwendel

In het dossier rond de bende autodieven die een tiental dagen geleden werd opgerold, is eind vorige week ook een Brusselse notaris aangehouden. Dat meldt de krant La Capitale en het nieuws wordt bevestigd door het federaal parket. De man is in verdenking gesteld voor witwassen en passieve corruptie.

De organisatie zou de voorbije twee jaar meer dan 620 feiten gepleegd hebben, waarbij ze veelal op dezelfde manier te werk ging. Ze namen contact op met mensen die hun wagen te koop aanboden op het internet, en stelden voor die te kopen. De zogenaamde kopers deden daarbij niet moeilijk over de prijs en betaalden soms een voorschot in cash. Vervolgens werd voor de ogen van de verkoper een valse overschrijving uitgevoerd, op een tablet of een smartphone. Zodra het vertrouwen van het slachtoffer gewonnen was, namen de kopers het voertuig mee. Het slachtoffer hield vaak nog een sleutel en de documenten van het voertuig.

Dat voertuig werd dan zeer snel overgebracht naar het buitenland. Pas na enkele dagen ontdekten de slachtoffers dat ze bedrogen waren en dat het geld nooit op hun bankrekening was gestort, maar tegen dan was het voertuig vaak al verdwenen.

De bende werd twee weken geleden opgerold, toen maar liefst 1.200 agenten binnenvielen op 200 plaatsen. Er werden toen een kleine 30 verdachten aangehouden. Vorige week waren al 27 verdachten voor de Brusselse raadkamer verschenen. 24 van hen moeten verder in de cel blijven. Van de drie anderen mocht één verdachte zijn voorlopige hechtenis verderzetten onder elektronisch toezicht en werd een andere door de raadkamer vrijgelaten onder voorwaarden. De derde werd vrijgelaten zonder voorwaarden.

Nu is er dus ook een notaris aangehouden. Hij wordt verdacht van witwassen en passieve corruptie. Eerder werd ook al een agent van de federale politie onder aanhoudingsbevel geplaatst. Een agent van de lokale politie Brussel-Zuid werd in een aanverwant dossier in verdenking gesteld, maar vrijgelaten onder voorwaarden. In een tweede aanverwant dossier werden ook twee agenten van de lokale politie van Charleroi in verdenking gesteld voor passieve omkoping en schending van het beroepsgeheim. Zij zouden de oplichters valse papieren hebben verschaft, zodat die de auto's gemakkelijker konden verkopen.

Meest gelezen