Videospeler inladen...

FPÖ verlaat Oostenrijkse regering nadat kanselier Kurz minister van Binnenlandse Zaken Herbert Kickl de laan uitstuurt

In Oostenrijk vraagt kanselier Sebastian Kurz president Alexander Van der Bellen om de uiterst rechtse minister Herbert Kickl te ontslaan. De breuk binnen de Oostenrijkse regeringscoalitie lijkt nu compleet te worden en dat net voor de Europese verkiezingen. Als reactie op het ontslag van Kickl trekt de FPÖ al haar ministers terug uit de regering.

Kurz leek eerder op de dag nog te aarzelen, maar na overleg met zijn conservatieve Volkspartij is vanavond beslist om minister van Binnenlandse Zaken Herbert Kickl te laten ontslaan. Het is echter de president die die stap moet zetten.

Volgens Kurz is het ontslag nodig om tot "volledige transparantie te komen" inzake het schandaal dat nu al enkele dagen de top van de uiterstrechtse coalitiepartij FPÖ teistert. Dat schandaal brak uit na een video waarin te zien is hoe kopstukken van de FPÖ op het Spaanse eiland Ibiza onderhandelen met een vrouw die zich uitgeeft voor een Russische oligarche. Die vrouw werd lucratieve contracten beloofd als ze een Oostenrijkse krant zou overnemen en die positief laten berichten over de FPÖ.

Nu is dat zaakje in scène gezet, maar de twee toplui van de FPÖ zijn er wel ingetrapt. Een van die toplui was vicekanselier en FPÖ-leider Heinz-Christian Strache. Die heeft eerder al ontslag genomen, maar nu wil de conservatieve kanselier Kurz ook het vel van de FPÖ-minister van Binnenlandse Zaken.

Nochtans had de uiterstrechtse FPÖ ermee gedreigd om volledig uit de regering te stappen als Kickl zou moeten opstappen. Vanavond is dat ook gebeurd en kondigen alle ministers van de FPÖ hun ontslag aan. De breuk tussen de conservatieve Volkspartij van Kurz en de FPÖ lijkt nu volledig. De crisis zou de eurosceptische FPÖ zwaar kunnen schaden net voor de Europese verkiezingen. Volgens peilingen zou de partij nu al 5 procent van haar stemmen kunnen verliezen. 

Blunder op Ibiza

De zaak kan ook uitdeinen naar de rest van uiterstrechtse en eurosceptische partijen, want de FPÖ wou een Europees blok vormen met onder meer het Rassemblement National van Marine Le Pen in Frankrijk, de PVV van Geert Wilders in Nederland, de Lega van Matteo Salvini in Italië en andere gelijkgezinde partijen zoals de Fidesz van de Hongaarse premier Viktor Orban .

Een aantal van die partijen hadden eerder al goede banden met de Russische president Vladimir Poetin ontwikkeld, maar die worden nu mogelijk mee besmeurd door de manier waarop de FPÖ zich voor de Russische kar wou laten spannen.

Hoe dan ook is de korte coalitie tussen de conservatieven van de Volkspartij en de FPÖ in Oostenrijk voorbij. Kanselier Kurz heeft onlangs vervroegde verkiezingen uitgeschreven, maar tot dan moet Oostenrijk wel bestuurd worden. De coalitie heeft het slechts anderhalf jaar uitgehouden. 

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen