Procedureslag rond Franse comapatiënt duurt voort: Vincent Lambert moet dan toch de nodige zorg krijgen

De Franse comapatiënt Vincent Lambert moet de nodige medische zorg krijgen, zodat hij in leven kan blijven. Dat heeft een Parijse rechtbank beslist en dat is ook de wens van zijn ouders. Vanmorgen besliste het Europees Hof voor de Rechten van de Mens nog dat de apparatuur die Lambert in leven houdt, moest worden losgekoppeld. Dat laatste was een eis van zijn vrouw.

Vincent Lambert raakte in 2008 in een diep coma na een ongeluk met zijn motor. Hij kan zelf ademhalen en soms bewegen, maar volgens de artsen is er onherstelbare hersenschade en heeft de man geen kans op herstel. Zijn lot is de inzet van een jarenlange juridische strijd tussen zijn vrouw en zijn ouders.

Zijn vrouw wil dat de behandeling stopt, waardoor haar man zou overlijden. Zijn streng katholieke ouders zien dat helemaal anders. Zij eisen dat hij in leven wordt gehouden. Vanochtend kreeg Lamberts vrouw nog gelijk voor het Europees Hof, vanavond zijn het dus zijn ouders die hun gelijk halen.

Het lot van de 42-jarige Lambert heeft de discussie over euthanasie in Frankrijk op de spits gedreven. Vandaag waren meer dan honderd sympathisanten van zijn ouders bijeengekomen bij het ziekenhuis waar de man verzorgd wordt. Euthanasie is verboden in Frankrijk, maar artsen mogen wel terminaal zieke patiënten in een diepe slaap brengen.

Bekijk hieronder het gesprek in "De afspraak" over de zaak-Lambert met columniste Mia Doornaert en neuroloog Steven Laureys:

Videospeler inladen...

Meest gelezen