Videospeler inladen...

Uitstel proces Guy Van Sande omdat rechtbank niet genoeg rechters vindt: "Je kan ze niet plots uit je mouw toveren"

Het proces tegen acteur Guy Van Sande, dat normaal woensdag zou beginnen, moet worden uitgesteld omdat de rechtbank van Veurne niet genoeg rechters vindt. Dat schrijft Het Laatste Nieuws en wordt bevestigd aan onze redactie. Advocaat Sven Mary, die Van Sande verdedigt, benadrukt dat de rechtbank géén schuld treft: "Je kan niet plots rechters uit je mouw toveren".

Acteur Guy Van Sande moest zich normaal gezien vanaf woensdag samen met twee andere beklaagden verantwoorden voor de correctionele rechtbank in Veurne. De drie zouden deel uitgemaakt hebben van een groep die kinderporno uitwisselde via chatsessies op het internet. Van Sande gaf toe dat hij de chatroom bezocht, maar minimaliseert zijn aandeel in het dossier. 

Maar de advocaten zullen woensdag niet kunnen pleiten in de zaak. De rechtbank van Veurne vindt niet genoeg rechters. Eén van de rechters moet immers ook zetelen in een assisenzaak en daardoor zijn er geen drie rechters voor dit proces. De zaak wordt nu uitgesteld tot eind juni.

Persrechter Koen Wittouck: "Over heel België is er een tekort aan rechters. Binnen de provincie is het de bedoeling om zoveel mogelijk ondersteuning te bieden vanuit de andere afdelingen. Normaal zouden hier rechters vanuit Brugge komen zetelen, maar de duur van de pleidooien was te lang om op die dag bepaald te kunnen worden."

Sven Mary: "Rechtbank Veurne treft geen schuld"

"Een lastige zaak voor iedereen", benadrukt advocaat Sven Mary, die Van Sande verdedigt. "Maar laat ons één ding duidelijk stellen. De rechtbank doet dit niet voor het plezier. Als je kwaliteitsvolle justitie wil, moet je rechters hebben. Blijkbaar is dat een probleem in Veurne, dat is misschien het grote gevolg van al het grote gesnoei dat er geweest is op het departement justitie, zowel qua middelen als qua manschappen. Misschien moet de vraag daar eens gesteld worden", wijst hij naar de politiek.

Je kan niet plots een aantal rechters uit je mouw toveren

Sven Mary - advocaat Guy Van Sande

"Je kan niet plots een aantal rechters uit je mouw toveren", vervolgt hij, "en die dan plots in een zeer zware, mediatieke zaak plaatsen waar de druk heel groot is en de kennis van zaken noodzakelijk. De rechtbank van Veurne treft geen enkele schuld. Rechters zijn ook maar mensen, hun dag is ook maar 24 uur lang."

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen