Videospeler inladen...

Sporen legionellabacterie gevonden in stalen uit buurt Gentse haven

Bij 5 bedrijven in de Gentse kanaalzone is legionella vastgesteld van dezelfde stam als die bij de zieken. Bij 2 bedrijven werd legionella gevonden van een ander type dan de besmetting. Het Agentschap Zorg en Gezondheid van de Vlaamse overheid heeft stalen onderzocht uit de koeltorens van 17 bedrijven. De andere 10 bedrijven waren legionella-vrij.

Van de vijf bedrijven waar de ziekmakende variant van legionella is aangetroffen is er bij twee een hoge waarde van de bacterie aangetroffen. Het is wel nog steeds niet zeker of de oorzaak van de ziekte daar te vinden is. Bij drie andere besmette bedrijven waren de waarden eerder laag. Alle bedrijven hebben na de staalname een desinfectie gedaan. Dat moeten ze ook de komende weken blijven doen.

Nieuwe patiënten

Er zijn ook twee nieuwe patiënten opgedoken die besmet zijn met legionella. 

Dat brengt het totaal aantal patiënten in de buurt van Evergem op 23. Twee van hen zijn overleden. Negen patiënten hebben het ziekenhuis verlaten en acht liggen er op een gewone afdeling. Vier patiënten verblijven nog op de afdeling intensieve zorg maar niemand van hen is in levensgevaar. 

Geen namen noemen

Zolang het niet zeker is waar de besmetting vandaan komt, worden de namen van de gecontroleerde bedrijven niet genoemd. Daardoor spreken sommige inwoners van Evergem van een doofpotoperatie.

"Ik besef dat dit een moeilijke boodschap is voor de families en voor de inwoners van Evergem", legt burgemeester Joeri De Maertelaere uit. "Maar hier is geen sprake van een doofpotoperatie. We willen gewoon zekerheid hebben, pas dan noemen we namen."

Die zekerheid zal er pas zijn in de eerste week van juni. Zo lang duurt het om de verschillende stalen te vergelijken. Ondertussen stelt het gemeentebestuur zich burgerlijke partij, om informatie uit het onderzoek te kunnen inkijken, "want ook wij willen de waarheid kennen", besluit de burgemeester. 

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Onze reporter Katty Allaert geeft een laatste stand van zaken in "Het Journaal":    

Videospeler inladen...

Meest gelezen