Robert F Smith in Atlanta
2019 Marcus Ingram

Verbazing en ongeloof bij Amerikaanse studenten: milde weldoener betaalt hun studielening terug

De studenten van het Morehouse-college in de stad Atlanta konden hun oren niet geloven toen miljardair Robert Smith in een toespraak vertelde dat hij hun studielening zou terugbetalen. Voor sommigen een cadeau van tienduizenden euro's.  

Het Morehouse-college in Atlanta staat bekend als een historisch belangrijke opleiding voor zwarte, mannelijke studenten. De doodgeschoten zwarte leider Martin Luther King is er bijvoorbeeld één van de afgestudeerden. Vandaag was de rijkste zwarte Amerikaan Robert F Smith er te gast om de gelegenheidstoespraken te geven. 

AFP or licensors

Bijna 400 studenten van de lichting 2019 waren ongetwijfeld blij dat zo'n succesvol man hen een hart onder de riem kwam steken. Maar daar bleef het niet bij. Eerst maande hij de studenten aan om mekaar een knuffel te geven. Groot was hun verbazing toen hij verder ging met 'we gaan een beetje brandstof in uw bus steken. 2019, dat is mijn klas. En mijn familie doet een gift om uw studieleningen af te betalen". 

Ik had al uitgerekend dat ik 25 jaar lang de helft van mijn salaris aan de bank moest geven  

student Aarom Mitchom

Na enige aarzeling en ongeloof steeg een groot gejuich op bij de afgestudeerden. De gemiddelde student aan de Morehouse-universiteit zou bij het afstuderen een studieschuld van zo'n 30.000 euro meedragen. Voor sommigen is het aanzienlijk meer. De 22-jarige Aaron Mitchom had al netjes berekend hoe hij het aan boord zou leggen om 200.000 euro schuld af te betalen. Hij dacht dat hij 25 jaar lang de helft van zijn salaris zou moeten investeren. Zijn hele familie, inclusief zijn 76-jarige oma, hadden hun handtekening moeten zetten onder de leningen voor student Aaron. "We hebben allemaal geweend" zei hij. Van blijdschap wel te verstaan. Het afbetalingsplan kan nu de vuilnisbak in. 

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Voor anderen betekent de vrijstelling dat ze nu nog kunnen voortstuderen, wat met de zware financiële last die op hun schouders drukte niet zou gelukt zijn. Schenker Robert F Smith is naar schatting zo'n dertig miljoen euro kwijt. Maar hij kan wel tegen een stootje. Hij is de oprichter van het investeringsfonds Vista, dat belegt in technologie-bedrijven. Volgens het magazine Forbes is hij de rijkste Afro-Amerikaan. Rijker dus dan mediaster Oprah Winfrey. Hij heeft een geschat vermogen van zo'n 5 miljard dollar.

Democratisch senator Elizabeth Warren
AFP or licensors

De kwestie van de soms ondraaglijk zware studieleningen wordt ook een thema bij de komende Amerikaanse presidentsverkiezingen volgend jaar. Afhankelijk van de instelling kost een jaar studeren aan een Amerikaanse Universiteit al snel twintigduizend euro. Maar voor de meer prestigieuze universtiteiten is het meer, veel meer.

Verschillende democratische kandidaten, zoals de vooraanstaande senator Elizabeth Warren, hebben al voorgesteld om de studieleningen gedeeltelijk kwijt te schelden. In 2015 lanceerde ook democraat Bernie Sanders al een plan om het hoger onderwijs aanzienlijk minder duur te maken. Naar schatting 45 miljoen Amerikanen torsen nog een soms ondraaglijk hoge schuld mee uit hun studententijd.  

AP2009

Meest gelezen