Videospeler inladen...

Belgische violiste Sylvia Huang betovert op eerste finale-avond Koningin Elisabethwedstrijd

De enige Belgische finaliste in de wedstrijd, Sylvia Huang, oogst veel lof met haar prestatie. Zowel in het verplichte hedendaagse werk van Hakola (mét voetengestamp) als in het concerto van Dvorak liet ze volgens kenners en publiek veel subtiele kleuren en emoties zien.

De finaleweek van de Koningin Elisabethwedstrijd is uit de startblokken geschoten, meteen met de enige Belgische violiste: Sylvia Huang, 25 jaar oud en afkomstig uit Henegouwen. Het is haar eerste internationale wedstrijd, die ze zelf "mythisch" noemt. Bijzonder is dat ze begeleid werd door het Belgian National Orchestra, waar ze zelf ooit bij heeft gespeeld.

Huang koos voor het vioolconcerto van Antonin Dvorak, een werk dat sinds 1971 niet meer te horen was op de Koningin Elisabethwedstrijd. "Een opmerkelijke keuze," zei Canvas-gast Herman van Veen, vergeleken met bijvoorbeeld vier finalisten die voor Tsjaikovski kiezen. "Dvorak is veel moeilijker in zijn simpelheid."

Herbekijk en -beluister hier het Dvorak-concerto van Sylvia Huang:

Videospeler inladen...

Je ontmoet hier iemand die een geluksgevoel overbrengt

Herman van Veen

De reacties waren erg positief. Zelfs jurylid Vadim Repin viel even uit zijn rol en applaudisseerde. Luisteraars reageerden opgetogen via Twitter (#violin2019) en ook de commentatoren bij Canvas waren lovend. Sylvia Huang speelde erg ontspannen, alsof het een concert en geen wedstrijd betrof. 

Herman van Veen vond het "onvergetelijk". "Ik heb me helemaal laten betoveren. Hiervoor ga je naar een concertzaal. Je ontmoet hier iemand die een mening heeft en die een geluksgevoel kan overbrengen." Violist Otto Derolez prees ook haar uitstekende samenspel met het orkest.  Alle kenners voorspellen een goed resultaat voor Sylvia Huang.

Luister hier naar Sylvia Huang met het opgelegde werk "Fidl" van Kimmo Hakola:

Videospeler inladen...

Het verplichte werk zou niet misstaan in een Hitchcockfilm

Herman van Veen

In Bozar spelen twee violisten per avond, nog tot en met zaterdag. De Amerikaanse violist Luke Hsu beet de spits af, met de wereldpremière van het speciaal voor deze wedstrijd gecomponeerde verplichte werk, dat de kandidaten op één week tijd moeten instuderen, tijdens hun afzondering in de muziekkapel Koningin Elisabeth in Waterloo.

Het gevarieerde en speelse “Fidl”, het Jiddische woord voor viool, van de Finse componist Kimmo Hakola kan op veel sympathie rekenen van het publiek. Er zit zelfs een passage in waar solist en orkest met de voeten stampen. Volgens Canvas-gast Herman van Veen "zou dit stuk niet misstaan in een Hitchcockfilm".

Daarna bracht Luke Hsu het vioolconcerto van Pjotr Tsjaikovski. Dat bekende, romantische lievelingsconcerto van veel violisten krijgen we deze week maar liefst vier keer te horen. 

Het Belgian National Orchestra onder leiding van Hugh Wolff zette de avond in met de Brabançonne. Uitzonderlijk woonde de koning de proef bij. De koningin komt vaker luisteren, de wedstrijd staat onder haar bescherming. 

Zaterdagavond laat maakt juryvoorzitter Gilles Ledure de winnaar bekend. Vanaf vanavond kunt u ook stemmen voor de Canvas-publieksprijs, via deze link.

Meest gelezen