Maxime Anciaux - All rights reserved

Komt er een Vlaams keurmerk voor "diervriendelijk vlees"? Weyts wil wel

Een keurmerk voor diervriendelijk gekweekt vlees: als het aan Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) ligt, moet het er ook in Vlaanderen komen. Dat schrijft het Nieuwsblad en heeft Weyts ons ook bevestigd. Hij heeft aan de voormalige topman van de Boerenbond en het Voedselagentschap Piet Vantemsche gevraagd om zo'n label praktisch uit te werken.

In Nederland bestaat het al, een "Beter Leven"-label. Daarmee geeft de dierenbescherming aan de hand van sterren aan of geslachte dieren tijdens hun leven goed zijn behandeld door de boer. Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts wil nu dat er ook een Vlaams keurmerk komt voor vlees "dat tot stand is gekomen met maximaal respect voor dierenwelzijn".

Volgens Weyts zijn zowel de landbouwsector als de consument vragende partij. Daar zit ook wat economische logica achter: Nederland zag een samenwerking rond het "Beter Leven"-keurmerk niet zitten. Nochtans is dat Nederlandse label al via warenhuisketen Albert Heijn ons land binnengeslopen. "Dan kunnen wij in Vlaanderen niet achterblijven, anders laten we de kaas van ons brood eten", vindt Weyts. "Daarom wil ik een eigen Vlaams label, zodat onze landbouwsector ook op de kar kan springen."

MBE-Photography

Hoe praktisch?

Weyts heeft de voormalige topman van de Boerenbond en het Voedselagentschap Piet Vantemsche gevraagd om het Vlaamse keurmerk voor diervriendelijk vlees tegen september praktisch uit te werken. "Zo vermijden we ook dat verschillende warenhuizen allemaal werk gaan maken van een eigen keurmerk, want dan is het verwarring troef." Vantemsche zal dus ook bepalen wie eraan deelneemt en hoe de beoordelingen en controles bij landbouwers en slachthuizen zullen verlopen.

Zo'n vlees is vanzelfsprekend ook kwalitatief beter. Dus dan win je twee keer

Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA)

Te verwachten valt dat aan vlees met zo'n label ook een prijskaartje zal vasthangen voor de consument. Maar Weyts vindt dat die consument daarmee net meer keuze krijgt. "Zo kan die ook opteren voor vlees dat tot stand gekomen is met respect voor dierenwelzijn. En zo'n vlees is vanzelfsprekend ook kwalitatief beter. Dus dan win je twee keer."

De feitelijke invoering van het keurmerk zal uiteraard pas een zaak worden voor de volgende Vlaamse regering.

Meest gelezen