Videospeler inladen...

Vlaams minister Koen Van den Heuvel (CD&V): "Betonstop hapklare brok voor nieuwe regering"

Vlaams minister van Natuur, Omgeving en Landbouw Koen Van den Heuvel (CD&V) betreurt dat het dossier van de betonstop niet is afgewerkt door de ontslagnemende Vlaamse regering, maar heeft er alle vertrouwen in dat de volgende Vlaamse regering snel de knoop zal kunnen doorhakken. Desondanks bleek vanavond uit een debat in "Iedereen kiest" op Eén dat er nog veel onenigheid heerst over de timing en de betaalbaarheid. 

Zelf is Van den Heuvel nog maar sinds begin dit jaar bevoegd als minister. Zijn voorgangster Joke Schauvliege (CD&V) - die niet naar de studio van "Iedereen kiest" kon of wilde komen - is er niet in geslaagd om het dossier tot een goed einde te brengen. "Ik vind dat ook jammer", moet Van den Heuvel toegeven. "We hadden twee keuzes. Ofwel voor de snelle overwinning gaan en de decreten goedkeuren, en bij de eerste procedure worden ze vernietigd. Ofwel kies je voor een robuust kader." Beter traag en goed dan snel en slecht, zeg maar.

Wij gaan de betonstop versnellen naar 2025 als we in de regering zitten

Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen)

Echt overtuigend klinkt de uitleg voor die vertraging niet, maar er is licht aan het einde van de tunnel. "De vier decreten liggen klaar, het MER-plan (milieueffectrapport, red.) is zo goed als afgewerkt en ik denk dat het voor de nieuwe regering een hapklare brok is om het uit te voeren."

De betonstop bepaalt dat er vanaf 2040 geen nieuwe open ruimte mag worden aangesneden. "Ik sta daar ook achter: een halvering tegen 2025, en dan 0 in 2040", aldus Van den Heuvel. Voor Groen mag het allemaal wat sneller. "Wij gaan de betonstop versnellen naar 2025 als we in de regering zitten", zegt Kamerlid Wouter De Vriendt. "Als je dat uitstelt tot 2040 wordt er nog eens 25.000 hectare netto bijgebouwd." De Vriendt wijst erop dat momenteel 7,5 hectare per dag wordt bijgebouwd in Vlaanderen. 

Je moet je op een bepaald moment afvragen wat realistisch is zonder aan het eigendomsrecht van de mensen te raken

Oud-minister Bart Tommelein (Open VLD)

"Dat is een kostprijs van meer dan 7 miljard", waarschuwt voormalig Vlaams minister Bart Tommelein (Open VLD). "Je moet je op een bepaald moment afvragen wat realistisch is zonder aan het eigendomsrecht van de mensen te raken." Hij blijft staan achter wat de Vlaamse regering nu al heeft beslist. "De decreten hebben een negatief advies gekregen omwille van een milieueffectrapport, niet omdat er geen akkoord was in de regering."

Ook N-VA hamert op de betaalbaarheid. "Ik zie dat Groen alles sneller wil", aldus een geërgerde Anneleen Van Bossuyt, nu nog uittredend Europees Parlementslid. "Ik zie hetzelfde met hernieuwbare energie. Ik zie dat jullie tegen 2025 de kerncentrales willen sluiten, en in ruil gaan jullie een factuur van 9 miljard aan de Vlaming geven om gascentrales te gaan bouwen." Van Bossuyt probeert Groen in de rol van belastingpartij te duwen, maar wijkt in haar argumentatie af van het onderwerp.

Als het over eigendomsrechten gaat: 100 procent vergoeding aan de marktwaarde

Vlaams minister van Omgeving en Natuur Koen Van den Heuvel (CD&V)

Hoe dan ook: het moge duidelijk zijn dat die betonstop Vlaanderen geld gaat kosten, want eigenaars die hun bouwplannen doorkruist zien, zullen moeten worden vergoed. "Als het over eigendomsrechten gaat: 100 procent vergoeding aan de marktwaarde. Er is natuurlijk een verschil tussen bouwgrond, woonuitbreidingsgebied dat minder in waarde is en ander gebied", aldus Van den Heuvel.

De Vriendt is het ermee eens dat getroffen eigenaars moeten worden vergoed, maar dan volgens de geïndexeerde aankoopwaarde van de grond. Kan niet voor Anneleen Van Bossuyt. Zij vindt dat de marktwaarde moet worden vergoed. Bart Tommelein wijst op de noodzaak om voor dit alles een draagvlak te creëren. "We vergoeden tegen de waarde van die grond vandaag", zegt de Vlaamse liberaal.

Bekijk hieronder het volledige debat over de betonstop in "Iedereen kiest":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder de volledige aflevering van "Iedereen kiest":

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen