Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

VS-president Trump dreigt met het "einde van Iran" als dat de Verenigde Staten zou aanvallen

De woordenoorlog tussen de VS en Iran escaleert steeds verder. In een tweet dreigt president Donald Trump met "het officiële einde van Iran" als dat land VS-doelwitten zou aanvallen. Teheran slaat terug en zegt dat het zich niet zal laten intimideren. 

De voorbije dagen had president Trump inzake Iran een meer gematigde houding aangenomen dan de "haviken" zoals nationaal veiligheidsadviseur John Bolton en minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. "Ik hoop van niet", zei Trump op de vraag van een journalist of het tot een oorlog zou komen tussen de VS en Iran.

In een tweet gooide president Trump echter het roer volledig om. "Als Iran wil vechten, betekent dat het officiële einde van Iran. Bedreig de VS nooit meer!", twitterde de president. 

Het is niet duidelijk waarom Trump plots harder uit de hoek komt, maar de tweet doet wel denken aan de "fire and fury"-bedreiging indertijd tegen Noord-Korea. Wel had Trump gisteravond op de tv-zender Fox News gezegd dat hij niet zou toelaten dat Iran kernwapens zou ontwikkelen, maar hij wil geen oorlog omdat dat de economie zou schaden en mensenlevens zou kosten.

"Waar Alexander en Genghis faalden..."

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif sloeg terug met een les uit de 2.500 jaar lange geschiedenis van zijn land. "President Trump hoopt te slagen waar Alexander de Grote en Genghis Khan gefaald hebben. Iraniërs bleven duizenden jaren lang overeind terwijl de agressors verdwenen zijn. Bedreig nooit Iran. Probeer respect, het werkt!", klonk het.

De "Onsterfelijken", het elitekorps van het Perzische leger van de Achaemenidendynastie op een relief in Persepolis.
1971 AP

Ook dat is met een korrel zout te nemen. In de 3e eeuw voor Christus versloeg een Grieks-Macedonisch leger onder Alexander de Grote het veel grotere Perzische rijk en in de 13e eeuw werd Perzië (nu Iran) net als grote delen van het Midden-Oosten grotendeels verwoest door de Mongoolse invasies van de opvolgers van Genghis Khan. 

Zarif heeft wel een punt dat Iran steeds opnieuw is herrezen uit de as van die nederlagen. De herinnering aan de vernietigende Golfoorlog tegen Irak, (1980-1988), waarbij 800.000 Iraniërs zijn gesneuveld, is overigens nog erg levendig in het collectieve geheugen van de Iraniërs. 

"Oorlog zou Irak in vlammen doen opgaan"

Een mogelijk conflict tussen de VS en Iran zou overigens ook andere landen meesleuren en dan vooral Irak, een buurland van Iran. Na de strijd tegen de terreurgroep IS zijn daar nog altijd 5.200 Amerikaanse soldaten gelegerd, evenals 120.000 vrijwilligers van sjiitische milities. Veel van die milities hebben banden met of worden gefinancierd door Iran. 

De sjiitische geestelijke en politicus Muqtada al-Sadr vreest eerder voor het einde van Irak.

Irak wordt sinds de val van Saddam Hoessein in 2003 geregeerd door de sjiitische meerderheid die meer dan 60 procent van de bevolking omvat. Toch wil dat niet zeggen dat die sjiieten allen op de hand van Iran zijn. 

De religieuze leider Muqtada al-Sadr -wiens partij na de laatste verkiezingen de grootste van Irak is geworden- waarschuwt dat een oorlog tussen de VS en Iran "het einde van Irak zou betekenen". Al-Sadr is gekant tegen de Amerikaanse aanwezigheid in Irak, maar evenzeer tegen de Iraanse invloed in zijn land. Zijn Mahdi-militie voerde twaalf jaar geleden een bloedige oorlog tegen de VS-troepen in Zuid-Irak.

Deze oorlog zou het einde van Irak betekenen. Wij hebben vrede en wederopbouw nodig.

Muqtada al-Sadr

Daartegenover staat Qais al-Khazali, de leider van de pro-Iraanse militie "Liga van de Rechtgeaarden". Hij is gekant tegen "acties die een oorlog zouden provoceren, die enkel de politieke, economische en veiligheidsbelangen van Irak zouden schaden". Blijkbaar staat ook die militie niet te springen om een oorlog te beginnen, net nu Irak zich stilaan begint te herstellen van de vorige oorlog.

Irak is een erg wankele staat met een grote sjiitische meerderheid (60 procent) die sinds de val van Saddam Hoessein in 2003 de macht in handen heeft. De frustraties daarover hebben veel leden van de soennitische minderheid aangezet om de kant van terreurgroep IS te kiezen. Bovendien hebben de Koerden die in Noord-Irak van een grote autonomie genieten, de droom van een onafhankelijke staat nooit opgegeven. Een oorlog zou dat wankele evenwicht kunnen verstoren en Irak uit elkaar trekken.

De meer dan 100.000 sjiitische vrijwilligers die eerder mee vochten tegen IS, zijn erg pro-Iraans.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen