Nicolas Maeterlinck

Intussen al 25 patiënten opgenomen met legionellabesmetting

Er zijn opnieuw twee mensen opgenomen in het ziekenhuis die besmet zijn met de legionellabacterie. Dat meldt het Agentschap Zorg en Gezondheid. Het gaat om een man die vrijdag ziek is geworden, en een vrouw die zaterdag de eerste symptomen ontwikkelde. 

De vrouw woont niet in Evergem maar moet nog bevraagd worden over de plaatsen waar zij de voorbije weken is geweest. De twee nieuwe patiënten bevinden zich niet in kritieke toestand en liggen op een gewone afdeling. In totaal zijn nu al 25 mensen ziek geworden door legionella in de Gentse kanaalzone. Twee patiënten zijn vorige week overleden, vier liggen nog op de afdeling intensieve zorgen.

Dat er opnieuw twee patiënten zijn opgenomen in het ziekenhuis betekent niet dat de bron van besmetting nog altijd aanwezig is. Het kan tot 19 dagen duren vooraleer je ziek wordt van legionella. De bedrijven in de Gentse kanaalzone die de bacterie mogelijk kunnen verspreiden, hebben intussen allemaal een desinfectie gedaan. Dat moeten ze ook de komende weken blijven doen. Het Agentschap Zorg en Gezondheid gaat er daarom van uit dat de bron van besmetting intussen is uitgeschakeld.

Gisteren maakte het Agentschap de eerste resultaten bekend van de stalen die zijn afgenomen bij 17 bedrijven. Bij twee van de bedrijven werden hoge waarden van legionella vastgesteld van dezelfde stam als die bij de zieken. Toch is het niet zeker of de legionella-uitbraak daadwerkelijk afkomstig is van (één van) die bedrijven. Daar wordt nu verder onderzoek naar gedaan , maar die resultaten worden pas ten vroegste verwacht over twee weken.

Momenteel liggen er 14 patiënten in het ziekenhuis met legionella. Vier van hen liggen nog op de afdeling intensieve zorgen, de overige 10 liggen op een gewone afdeling. 9 andere zieken hebben het ziekenhuis intussen verlaten. 

Meest gelezen