Belgische douane leidt grootschalig Europees onderzoek naar verkoop illegale producten online

Douanediensten uit 22 landen werkten in maart samen tijdens de operatie Postbox II. Daarbij werden pakketten van post- en koerierdiensten gecontroleerd op verboden producten. Het was uitdrukkelijk de bedoeling om ook achter de verkopers  van verboden producten aan te gaan. 

Bij alle 22 douanediensten werden in totaal 2.320 rapporten opgesteld. Daarvan waren er 505 in België, goed voor 794 vaststellingen rond vooral namaak en drugs. België is een belangrijk vertrekland voor synthetische drugs, namaak komt het vaakst ons land binnen. "De organisatoren ervan zitten meestal in Nederland", aldus Frederick Vanneste van de Belgische douane. "De drugs worden gemaakt in Nederland of in de grensstreek, en worden per gebruikershoeveelheid verzonden met de post, meestal na bestellingen op het zogenoemde Dark Web."

We moeten achter de verkopers van verboden producten zitten, pas dan pakken we het probleem echt aan. 

Frederick Vanneste , Belgische douane.

Operatie Postbox II stond onder leiding van de Belgische douane. Het was uitdrukkelijk de bedoeling om ook achter verkopers van verboden producten aan te gaan. Er konden dertig verdachten worden geïdentificeerd in Italië. "We kunnen wel de namaakgoederen in beslag nemen, maar dan blijft het probleem bestaan", zegt Vanneste. "Wanneer we de verkopers kunnen oppakken, dan staan we een stap verder."

China grote speler in namaakverkoop

Omdat de misdaad evolueert met de technologie en het internet steeds meer gebruikt wordt om illegale producten aan de man te brengen, werd er ook een internationale internetpatrouille opgericht. Zij kwamen tot de vaststelling dat de helft van de namaakgoederen in kleine postpakketten uit China komt. Ook via sociale media, zoals Facebook, verschijnen er meer en meer besloten groepen om namaakproducten te verhandelen. 

Meest gelezen