Videospeler inladen...

Brel, Noordkaap, Nonkel Bob en Soeur Sourire:  dit zijn de 6 Belgische klassiekers voor het "EU songbook" 

België heeft zes nummers gekozen die worden opgenomen in het eerste liedboek van de Europese Unie, "The European Union songbook." Het is een initiatief om liedjes uit het collectieve geheugen van de EU samen te brengen. In ons land werd gestemd voor nummers van Jacques Brel, Noordkaap, Soeur Sourire en Nonkel Bob. 

De European Songbook Organisation, een non-profitorganisatie uit Denemarken, wil een boek uitbrengen met iconische liedjes uit de Europese Unie. Burgers konden voor hun land een stem uitbrengen op  verschillende liedjes, verdeeld over zes categorieën. Alle lidstaten behalve Cyprus namen deel aan het initiatief, waardoor de teller op 27 landen staat.  

België koos in drie verschillende categorieën voor Jacques Brel. Zo wordt "Ne me quitte pas" uitgeroepen tot ons nationale liefdeslied, "Mijn vlakke land" als lied voor de categorie "Natuur en de seizoenen" en "Bruxelles" als volkslied. Bob Davidse, beter gekend als Nonkel Bob, kaapt met "Vrolijke vrienden" de titel van Belgisch kinderlied, en in de categorie "Vrijheid en vrede" werd gekozen voor "Ik hou van u" van Noordkaap. Soeur Sourire vertegenwoordigt de categorie "Geloof", met het befaamde lied "Dominique".

Beluister hieronder de zes Belgische liedjes (en lees voort onder de video's)

Beluister hieronder "Ne me quitte pas" van Jacques Brel: 

Beluister hieronder "Mijn vlakke land" van Jacques Brel: 

Beluister hieronder "Bruxelles" van Jacques Brel: 

Beluister hieronder "Ik hou van u" van Noordkaap:

Beluister hieronder "Dominique" van Soeur Sourire: 

Beluister hieronder "Vrolijke vrienden" van Nonkel Bob (Bob Davidse):

En de rest?

De 27 lidstaten die deelnemen aan de "EU songbook" leveren in totaal 162 liedjes. Tot nu toe werd het lijstje van 24 landen reeds bekendgemaakt, maar voor Frankrijk, Italië en Roemenië is het nog afwachten. 

Nederland koos voor "Dikkertje Dap" van Annie MG Schmidt als nationaal kinderliedje, terwijl in Duitsland werd gestemd voor het bekende wiegenlied "Guten Abend, gute Nacht" van Johannes Brahms. John Lennon prijkt op de lijst van het Verenigd Koninkrijk met "Imagine", in de categorie "Vrijheid en vrede". 

Welke kinderliedjes staan er in het "EU songbook"? Bekijk hieronder het overzicht van ons jeugdjournaal "Karrewiet":

Videospeler inladen...

De eerste uitgave van de "EU songbook" wordt verwacht in december 2019. De organisatie wil een Engelstalige versie uitbrengen, alsook versies in de 24 officiële talen van de Europese Unie, om het toegankelijk te maken voor iedereen. Ze hopen om de vier jaar een nieuw liedjesboek te kunnen uitbrengen, telkens op basis van de stemmen van EU-burgers. 

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen