BELGA/MAETERLINCK

Belgische staat moet vergoeding van 35.000 euro betalen aan ex-N-VA-senator Kim Geybels

De Belgische staat moet een vergoeding van zo’n 35.000 euro betalen aan ex-N-VA-senator Kim Geybels. Dat heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens beslist.

Kim Geybels werd bij de federale verkiezingen van juni 2010 verkozen in de Senaat. Maar kort daarna raakte ze betrokken in een drugsaffaire in Thailand. Geybels nam daarop ontslag uit de Senaat, maar ze trok dat later opnieuw in. Ze zei dat ze onder druk was gezet door de partijtop van de N-VA, en dat het ontslag dus niet geldig was.

Volgens Geybels kon ze haar ontslag nog intrekken omdat haar opvolger nog geen eed had afgelegd, maar de Senaat was van mening dat het ontslag onomkeerbaar is vanaf het ogenblik dat de voorzitter van de Senaat de ontslagbrief in ontvangst genomen had.

Geybels trok naar het Europees Hof van de Rechten van de Mens en dat heeft nu beslist dat de rechten van Geybels werden geschonden, omdat de Belgische Senaat geen duidelijke regels heeft rond het intrekken van ontslag en dat er geen procedurele garanties zijn tegen willekeur.

Geybels krijgt nu een morele schadevergoeding van 5.000 euro en een vergoeding van zo'n 30.000 euro voor onkosten. De ex-politica had zo'n 400.000 euro gevraagd, onder meer voor verloren inkomsten. Maar daar is het Hof niet op ingegaan.

"Het had van mij meer mogen zijn", reageert Kim Geybels. "Ik heb maanden niet gewerkt, het is iets wat de rest van mijn carrière potentieel schade kan opleveren. Maar ik ben blij dat de zaak nu eindelijk afgesloten is en ik ben tevreden dat er duidelijk wordt gemaakt dat er zeer grote onduidelijkheid is over de ontslagregeling van de parlementairen. Hopelijk wordt daar nu iets aan gedaan."

Meest gelezen