Verkeersboete in de bus? Vanaf nu ook gepersonaliseerde veiligheidsboodschap erbij 

Wie een verkeersovertreding begaat, zal vanaf nu niet alleen een boete in zijn brievenbus terugvinden, er zal ook een verkeersveiligheidsboodschap bijzitten. Daarin komt extra informatie over de specifieke overtreding en wat de gevolgen ervan kunnen zijn. Op die manier wil de overheid wijzen op de risico's van gevaarlijk gedrag op de weg, en voorkomen dat de overtreder dezelfde fout opnieuw maakt.

Een botsing aan 90 kilometer per uur komt overeen met een val vanaf de 11e verdieping van een gebouw. Of bij het typen van een kort sms-berichtje rijdt u 658 meter blind. Het zijn maar enkele van de weetjes die u vanaf nu zal terugvinden in een bijvoegsel bij uw verkeersboete.

Met de verkeersveiligheidsboodschappen wil de overheid overtreders bewustmaken voor de fatale gevolgen van hun overtredingen en ervoor zorgen dat ze hun fout niet opnieuw maken. "De boodschappen zijn bedoeld om mensen aan het denken te zetten", zegt federaal minister van Justitie Koen Geens (CD&V) in een persbericht. "Zo leer je dat overdreven snelheid bijvoorbeeld nooit een aanzienlijke tijdswinst oplevert."

We willen focussen op het positieve, op manieren om boetes te vermijden

Werner De Dobbeleer, Vlaamse Stichting Verkeerskunde

Ook Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) is ervan overtuigd dat de combinatie van een straf met sensibilisering een groter effect zal hebben. "We voegen nu gerichte boodschappen toe, die aan de hand van herkenbare beelden duidelijk maken waarom verkeersovertredingen zo gevaarlijk zijn", zegt hij.

(Lees verder onder de afbeelding)

Deze informatiefiche zal vanaf nu bijgevoegd worden bij een boete voor rijden onder invloed

In eerste instantie gaat het om boetes voor overdreven snelheid op de autosnelweg, rijden onder invloed van alcohol, gsm-gebruik achter het stuur en het niet dragen van de veiligheidsgordel of het niet gebruiken van kinderzitjes. In de herfst zouden daar ook de boetes voor snelheidsovertredingen op alle andere wegen bijkomen.

De nieuwe verkeersveiligheidsboodschappen komen er op initiatief van de federale overheidsdiensten Mobiliteit, Justitie en Financiën en in samenwerking met de politie en verschillende verkeersveiligheidsagentschappen.

Ook de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) gaf input: "Onze inbreng is dat we focussen op het positieve, op manieren om boetes te vermijden. Het negatieve zit al in de boete zelf", zegt woordvoerder Werner De Dobbeleer. Als voorbeeld geeft hij boetes voor gsm-gebruik in de auto, waarbij de overtreder de tip krijgt om zijn gsm op stil te zetten, of in het handschoenenkastje te leggen.

Meest gelezen