Videospeler inladen...

Op de verkiezingsrally van de Brexitpartij: "Dit is het begin van een politieke revolutie"

In Londen hebben duizenden mensen de afsluitende verkiezingsrally van de Brexitpartij bijgewoond. Amper vijf weken na de lancering staat de nieuwe partij van populist Nigel Farage vooraan in alle peilingen. Maar de ambities van Farage gaan verder dan de Europese verkiezingen van morgen. 

Al anderhalf uur voor het begin van de verkiezingsrally staan honderden mensen aan te schuiven voor Zaal Olympia. De afgelopen weken heeft Nigel Farage met zijn nieuwe Brexitpartij het hele land doorkruist, van noord naar zuid. Overal trok hij volle zalen maar ook tegenstanders. In Londen zijn er een handvol opgedaagd, mét Europese vlaggen, maar hun gezang kan de aanhangers van Farage niet overstemmen.

De meeste mensen in de rij zijn blank en vijftig plus, maar allemaal zijn ze ervan overtuigd dat de Brexitpartij hun stem verdient. "De politieke klasse in dit land heeft ons verraden", zo klinkt het, en: "Een stem voor Nigel - bijna iedereen heeft het over "Nigel" - is een stem voor de democratie." Als iemand de brexit kan realiseren, dan is het Farage, denken ze hier. Dat geen enkele van zijn kandidaten ook echt in het Europees Parlement wil gaan zitten, vinden ze niet erg.

Nietsnutten in Westminster

Daarmee is Farage helemaal terug van weggeweest, hoewel, echt weg was hij nooit. Nadat hij in juni 2016 ontslag nam als voorzitter van UKIP - "I have done my bit, now I want my life back" – kreeg hij op de populaire radiozender LBC een dagelijkse talkshow. Al die tijd bleef hij ook bijzonder actief op sociale media, onder andere met filmpjes van zijn eigen sarcastische bijdragen in het Europees Parlement. Hoe langer de brexit uitbleef, hoe scherper hij klonk. 

Op het podium van de Olympia neemt een bonte parade van kandidaten plaats, die tijdens de hele toespraak van Farage goedkeurend zullen knikken. De meesten zijn ex-UKIP-leden zoals Farage zelf, maar er zijn ook overlopers bij uit de Conservatieve partij en zelfs Labour. "Deze mensen steken hun nek uit voor ons land", zegt Farage,"het zijn stuk voor stuk competente mensen die in het zakenleven staan en deals kunnen sluiten. Niet zoals die nietsnutten op de banken in Westminster." 

Bekijk hieronder het verslag van Veerle De Vos vanuit Londen: 

Videospeler inladen...

20 jaar al zit ik tussen die mensen in Brussel, 20 jaar. Ik ben een kalkoen die elk jaar weer voor Kerstmis stemt.

Op de stoelen in de Olympia ligt voor alle aanwezigen een T-shirt klaar mét het logo van de Brexitpartij, twee kartonnen borden om mee te zwaaien, vlaggetjes en een heuse "totebag" - "made in England". Geregeld klinkt er boegeroep wanneer Farage het over premier Theresa May heeft - "de slechtste premier in de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk" - en over oppositieleider Corbyn. 

Maar ook de politieke klasse in Brussel moet eraan geloven, van Juncker, Tusk en Barnier, tot en met Van Rompuy en Verhofstadt die allemaal een persoonlijke vermelding krijgen. "Stel je voor, 20 jaar lang al zit ik tussen die mensen, 20 jaar", grinnikt Farage, "terwijl ik niets liever wil dan eruit stappen.  Ik voel me zoals een kalkoen die elk jaar weer voor Kerstmis stemt." 

Het Britse politieke systeem is kapot

Maar dat de ambitie van Farage verder reikt dan een stoorzender zijn bij de Europese verkiezingen, is al snel duidelijk. "Donderdag 23 mei is niet het einde" zegt hij, "maar een begin. Het begin van een politieke revolutie in Groot-Brittannië.  Het tweepartijensysteem in ons land is kapot, het is tijd voor verandering. En wij, de Brexitpartij, willen daar een rol in spelen."

Tijdens de wervende filmpjes die worden vertoond, duiken voortdurend de foto's van Margaret Thatcher en Churchill op. "Het is tijd dat Groot-Brittannië weer een trotse en vrije natie wordt" roept Farage. Op het einde van zijn toespraak spreidt hij zijn armen wijd open als een messias en roept naar het publiek: "Are you with us?". "Yes!" brult de menigte met een stem. 

Farage als premier?

Na afloop zijn de mensen laaiend enthousiast. "Het was fantastisch", zegt een koppel van middelbare leeftijd. "Dit was onze eerste politieke rally en we vonden het geweldig. De Brexitpartij krijgt onze stem." Anderen zien het nog rooskleuriger in. "Het is hoog tijd dat May de bons krijgt", zegt een oudere dame. "En als er nieuwe verkiezingen komen, dan is Nigel mijn kandidaat-premier." 

Als een ding duidelijk is na deze rally, is het dat de Brexitpartij niet meteen zal verdwijnen. Dat de partij mensen van uiterst links en uiterst rechts aantrekt en geen partijprogramma heeft, behalve brexit, is voor de meeste aanhangers hier geen probleem. "De andere partijen hebben wel een programma", zegt een voormalige lerares, "maar dat voeren ze niet uit. Geef deze partij wat tijd, dan komt het wel in orde."

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen