Archieffoto
NICOLAS MAETERLINCK

Te weinig bijzitters in Limburg, in Hasselt gaat controledokter na of "zieke bijzitters" echt ziek zijn

In enkele kantons in Limburg is het moeilijk om genoeg bijzitters te vinden voor de verkiezingen van zondag. In het kanton Hasselt hebben veel mensen een medisch attest binnengebracht, een controledokter gaat nu na of ze werkelijk ziek zijn.

In het kanton Hasselt bijvoorbeeld zijn er enkele kiesbureaus die maar moeilijk ingevuld raken. Op dit moment ziet het ernaar uit dat dat in 9 van de 99 bureaus een probleem kan worden. Er zijn ook heel wat mensen die een medisch attest hebben binnengebracht, maar het is niet altijd duidelijk of zij wel echt ziek zijn. De voorzitter van het hoofdbureau Kris Gruytens heeft daarom controledokters ingeschakeld: "Er zullen zeker mensen zijn met een gegronde medische reden, maar er zijn ook enkele attesten binnengebracht waarbij we ernstige twijfels hadden. Dus hebben we twee controledokters ingeschakeld. De mensen zijn opgeroepen maar blijkbaar zijn verschillenden van hen niet komen opdagen. Wat toch een bevestiging lijkt te zijn van ons vermoeden."

In het kanton Beringen pakken ze het anders aan: wie opgeroepen is als bijzitter en geen tijd of zin heeft om te komen, maar geen geldige reden heeft om afwezig te zijn, kan zelf een vervanger zoeken. Vrederechter Chris Huysmans: "Zij kunnen zelf iemand zoeken in hun familie of vriendenkring die hun taak als bijzitter wil overnemen." Het systeem werkt goed, gaat Huysmans verder. "Ik heb bijvoorbeeld al een man gehad die liever ging fietsen en zijn echtgenote is dan in zijn plaats gekomen. De persoon die komt vervangen, moet ons dat wel bevestigen. Want anders zou je je buur bijvoorbeeld een peer kunnen stoven."

Meest gelezen