Het voorakkoord van Beke, de Arabische winkel van Dewinter en de maffia-uitspraak van De Wever: de campagnedag voor u samengevat

Beging N-VA-voorzitter Bart De Wever een fatale fout door zich in 2016 fel uit te laten over illegale migranten? John Crombez (SP.A) zegt dat de christendemocraten een voorakkoord hebben met de liberalen. En Filip Dewinter (Vlaams Belang) overplakt een winkel met Arabische opschriften. We selecteren de opvallendste fragmenten van de afgelopen campagnedag.

"Dit komt zwaar aan bij De Wever"

Videospeler inladen...

Er ontstond vandaag commotie over een uitspraak van N-VA-voorzitter Bart De Wever van november 2016. In een toespraak tot N-VA-aanhangers had hij het toen over het oppakken van illegale migranten. Volgens Rik Van Cauwelaert en Walter Zinzen raakt deze opname de N-VA wel. "Ze hebben het over een georganiseerde jacht op illegalen. Dit heeft een bijklank die bijzonder onaangenaam is", zegt Van Cauwelaert.

"Beke heeft een voorakkoord met de liberalen"

Videospeler inladen...

Volgens SP.A-voorzitter John Crombez heeft Wouter Beke (CD&V) een voorakkoord met de liberalen. "Dat zegt Beke zelf", aldus Crombez in "Het Journaal". De socialistische voorzitter vindt dat er opvallend veel politieke spelletjes gespeeld worden.

Dewinter voert campagne in Borgerhout

Videospeler inladen...

Filip Dewinter, de lijsttrekker voor de Vlaamse lijst van Vlaams Belang in Antwerpen, voerde campagne in Antwerpen. Hij overplakte samen met zijn team een winkel met Arabische opschriften. Daarmee wil hij symbolisch de "islamisering van Vlaanderen" tegengaan. De Arabische opschriften had hij wel eerst zelf opgehangen. "We wilden geen specifieke winkel viseren en niet provoceren. Maar iedereen begrijpt wat we bedoelen", zei Dewinter in "Terzake".

"Politiek is zoals de maffia"

Videospeler inladen...

In "Kies19" op Radio 1 was N-VA-voorzitter Bart De Wever de centrale gast. Hij toonde hoe zijn kleermaker door het lint ging bij het maken van zijn laatste kostuum. Heel de binnenkant van zijn vest staat vol met N-VA-logo's. En daarnaast werd hem ook gevraagd of hij de politiek nooit beu is. "Politiek is als maffia: telkens als je denkt dat je eruit bent, trekken ze je weer binnen", antwoordde De Wever. Het volledige interview kan u herbeluisteren als podcast.

Het veto van de vrouw van Dedecker

Videospeler inladen...

Het scheelde niet veel of ex-N-VA'ers Hendrik Vuye en Jean-Marie Dedecker hadden samen de partij "Gezond verstand" opgericht. In "Iedereen kiest" kwamen beiden terug op die periode. De onderhandelingen waren vergevorderd, maar stootten uiteindelijk op het veto van de vrouw van Dedecker. Hij komt nu op als onafhankelijke op de West-Vlaamse N-VA-lijst.

Verhofstadt daagt Salvini uit

Enkele dagen voor de Europese verkiezingen daagt Guy Verhofdstadt, huidig Europees fractieleider voor de liberale partij, de Italiaanse vicepremier Matteo Salvini uit voor een "één tegen één"-debat. Aanleiding is het schandaal rond de radicaal-rechtse Oostenrijkse vicekanselier Strache. Verhofstadt beschuldigt Europees extreemrechts ervan betaald te worden door de Russische president Poetin om Europa kapot te maken. 

Meest gelezen