Nicolas Maeterlinck

De Wever over "razzia's" in functie van "Air Francken": "Het gaat hier over dealers, mensenhandelaars, en pooiers"

Er is vandaag commotie ontstaan over een uitspraak van N-VA-voorzitter Bart De Wever van november 2016. In een toespraak tot N-VA-aanhangers had hij het toen over het oppakken van illegale migranten. De geluidsopname van die toespraak duikt nu weer op maar is eigenlijk gewoon oud nieuws, zo blijkt. Zelf neemt De Wever geen woord terug van wat hij heeft gezegd, want hij had het naar eigen zeggen over criminele illegalen die in de cel thuishoren en zo snel mogelijk op een vliegtuig naar huis moeten worden gezet.

"Hoeveel plaats heb je eigenlijk voor ons? Hoeveel kan je er wegsteken? Naar waar vertrekt uw volgende vlieger? (gelach in de zaal, red.) Je kan daarmee lachen, maar dit is echt zo. Dan wordt er opgepakt tot de bak vol is, liefst met de nationaliteit waar Air Francken naartoe vliegt". Bart De Wever geeft uitleg aan partijaanhangers over zijn samenwerking met staatssecretaris voor Asiel en Migratie en partijgenoot Theo Francken. 

In de zaal zit journalist Aubry Touriel, die geluidsopnames maakt. Hij heeft zich een partijkaart aangeschaft en tussen december 2014 en december 2017 N-VA-meetings gevolgd. "Eigenlijk heb ik dit al vroeger gepubliceerd in "Le Vif", namelijk op 18 november 2016", vertelt Touriel aan VRT NWS. "Toen werd daar weinig aandacht aan besteed."

Dezelfde quote is opnieuw verwerkt in een nieuwe reeks, "Trois ans avec les militants de la N-VA" van Touriel, die deze week verschijnt in "Le Vif". Hierbij is het tijdstip van verschijnen belangrijk: 8.29 uur vanmorgen. Om 11.39 uur komt het artikel op de radar van de Franstalige omroep RTBF, die de focus meteen legt op de - weliswaar oude - geluidsopname. "Des "razzias" organisées à Anvers en fonction des nationalités pour "Air Francken" ?", kopt RTBF Info.

Beluister hieronder het audiofragment van Bart De Wever en lees verder eronder:

Desondanks ontstaat controverse, vooral over het taalgebruik van De Wever. "Toont men op partijmeetings het ware gelaat? Zondag gaat het over welk land we willen zijn, over onze normen en waarden", twittert Kamerlid Kristof Calvo (Groen). "Dit is niet de taal van een burgervader die mensen zonder papieren de juiste juridische weg toont. Het is de aangebrande taal van extreemrechts. De taal van de deportatie", aldus zijn collega Wouter De Vriendt (Groen).

Lees verder onder de tweets:

Ook bij Open VLD en SP.A wordt de taal van De Wever niet gesmaakt.

Bart De Wever neemt geen woord terug van wat hij in 2016 heeft gezegd. "Ik zou niet weten wat het probleem is. We spreken hier over dealers, mensenhandelaars, pooiers. Dat die mensen inderdaad in de bak thuishoren en zo snel mogelijk en zo snel mogelijk op een vliegtuig naar huis moeten worden gezet, daar neem ik geen woord van terug." 

Lees verder onder het videofragment:

Videospeler inladen...

Volgens de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) is het niet uitzonderlijk dat politiediensten nagaan bij DVZ of die opgepakte illegale migranten kan opvangen. "In elke provincie heeft DVZ een verbindingsofficier die contact houdt met de lokale politie", vertelt woordvoerder Geert De Vulder. "Bij overlast in een wijk met een concentratie aan mensen zonder verblijfspapieren, kan het hoofd van de lokale politie (de burgemeester of commissaris) vragen om een grote actie te ondernemen. Dat gebeurt in tal van Vlaamse gemeenten. De voorbije jaren onder meer in Kortrijk, Gent, Oostende en Antwerpen."

De gecoördineerde actie wordt op voorhand gepland. DVZ zorgt voor voldoende plaats in de gesloten terugkeercentra om te voorkomen dat de opgepakten meteen weer vrij komen. Ook wordt de planning van de “Joint Return Operation”-vluchten bekeken. De EU-organisatie Frontex vliegt namelijk drie tot vier keer per maand naar tal van bestemmingen. Op een vliegtuig met bijvoorbeeld bestemming Nigeria mag dan elke EU-lidstaat plaatsen reserveren voor Nigerianen die ze het land uit willen.

Dat gebeurt in tal van Vlaamse gemeenten. De voorbije jaren onder meer in Kortrijk, Gent, Oostende en Antwerpen

Geert De Vulder (Dienst Vreemdelingenzaken)

Ook voor wie opgesloten wordt, is er een wettelijke procedure die gevolgd wordt. De eerste tien dagen mag de gedetineerde beroep aantekenen. Uitwijzen mag dan nog niet.

De persoon moet ook geïdentificeerd worden en het land van herkomst moet de nodige reisdocumenten leveren. Landen als Nigeria en Guinee werken relatief goed mee, bij andere landen is dat een stuk moeilijker of soms zelfs niet mogelijk. 

Conclusie: het is al jaren een gangbare praktijk en niet nieuw voor deze regering of burgemeester. Het is niet zo dat de burgemeester van Antwerpen de enige is die de vraag kan stellen. De vragen komen uit verschillende gemeenten en steden. De politie en Dienst Vreemdelingenzaken plannen samen wanneer welke acties mogelijk zijn en opportuun.

Meest gelezen