Europese Unie keurt verbod op wegwerpplastic definitief goed

De Europese Unie heeft het verbod op wegwerpplastic definitief goedgekeurd. Het Europees Parlement had in maart haar licht al op groen gezet, de lidstaten gaan nu ook akkoord. Vanaf 2021 is het niet meer mogelijk wegwerpplastic, zoals plastic borden, rietjes en bestek, te gebruiken. 

De Europese Unie voert haar strijd tegen wegwerpplastic verder op. In maart keurde het Europees Parlement het voorstel van de Commissie al officieel goed, nu hebben ook de lidstaten zich er definitief achter geschaard. Volgens de nieuwe regels is het vanaf 2021 niet meer mogelijk om een aantal plastic wegwerpproducten te gebruiken, als daar duurzame alternatieven voor bestaan. Het gaat onder meer om plastic borden, bestek, rietjes, ballonnenstokjes en wattenstaafjes. De regels moeten bijdragen aan het verminderen van de plastic afvalberg: vandaag wordt er in de Europese Unie jaarlijks zo'n 25 miljoen ton plastic afval geproduceerd, waarvan amper een kwart wordt gerecycleerd. 

Wat houdt de nieuwe wetgeving precies in?

Naast de maatregelen om een tiental wegwerpproducten te bannen, zijn er ook initiatieven over plastic flessen genomen. Plastic flessen vallen namelijk niet onder de noemer wegwerpplastic. De lidstaten engageren zich er wel toe om tegen 2029 90 procent van alle gebruikte plastic flessen terug in te zamelen. De Unie wil verder nog dat de flessen ten laatste in 2025 voor minstens 25 procent uit gerecycleerd materiaal bestaan, en in 2030 voor minstens 30 procent.

De nieuwe wetgeving houdt daarnaast een aantal regels in over de etiketten van een aantal producten: sigaretten met plastic filters, plastic bekers, vochtige doekjes en sanitaire producten moeten voortaan een etiket krijgen waarop gewaarschuwd wordt voor de negatieve milieueffecten van plastic afval weg te gooien.

Tot slot wordt er een "uitgebreide verantwoordelijkheid voor producenten" ingevoerd: producenten van plastic afval moeten opdraaien voor de kosten van de inzameling, het transport en de verwerking van plastic afval. 

Meest gelezen