Videospeler inladen...

Ferrara, de nieuwe roman van Bert Wagendorp, over vergankelijkheid en mannenvriendschap

Zes jaar geleden verscheen "Ventoux" van de nu 61-jarige Nederlandse auteur Bert Wagendorp, ook bekend als columnist in De morgen. Het boek was een bestseller en werd verfilmd met onder meer Wim Opbrouck. Van opvolger "Ferrara" was het scenario er eerder dan de roman. Het nieuwe boek speelt 6 jaar na "Ventoux", de 4 protagonisten zijn intussen 50'ers. 

Ooit waren ze met 5, die 4 vrienden, 3 Nederlanders en 1 Surinamer. Ze kennen elkaar al heel hun leven, de verongelukte vriend blijft in hun gedachten. Maar sinds "Ventoux" is er wel iets gebeurd. Wetenschapper Joost is betrapt op fraude, met desastreuze gevolgen voor zijn carrière. Zijn compagnons proberen hem er doorheen te helpen. 

Een nieuwe levensfase

De 4 vrienden glijden ongemerkt in een nieuwe levensfase. Ze waren goed bezig, hadden geld, roem en status, en opeens lijkt dat futiel. Ze hebben iets anders nodig. Maar hoe zoek je een nieuw doel?  

Als 50'er word je ook almaar vaker geconfronteerd met eindigheid. Bert Wagendorp houdt nauwgezet de geboortedata van de mensen op overlijdensberichten in de krant in het oog.   

Mannelijke vriendschap

Naast vergankelijkheid gaat "Ferrara" over de mannelijke vriendschap, waarin veel dingen ongezegd blijven. Mannen communiceren meer dan vrouwen in korte opmerkingen, met flauwe grappen. Over hun eigen vriendschap hebben ze het zo goed als nooit. Dat wil uiteraard niet zeggen dat hun relatie minder diepgaand of hecht of oneerlijk zou zijn. 

Bekijk hieronder het gesprek met auteur Bert Wagendorp in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen