Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Washington vermoedt dat Syrisch regime chemische aanval uitvoerde

De Verenigde Staten hebben "indicaties" dat het regime van Bashar al-Assad zondagochtend een chemische aanval heeft uitgevoerd in Syrië. De VS waarschuwt voor vergeldingsacties.

In een mededeling maakt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken melding van een "mogelijke chlooraanval in het noordwesten van Syrië". Die zou op 19 mei 's ochtends in de buurt van Latakia hebben plaatsgevonden. 

"We waarschuwen opnieuw: als het regime van Assad chemische wapens gebruikt, zullen de Verenigde Staten en hun bondgenoten snel en gepast reageren", verklaart woordvoerder Morgan Ortagus.

Voor de Amerikaanse president Donald Trump is het gebruik van chemische wapens een rode lijn en hij voerde eerder al twee vergeldingsaanvallen uit tegen doelwitten van het regime: in april 2017 als een reactie op een aanval met saringas en een jaar later, samen met Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, als een reactie op een chemische aanval op de burgers van Douma. Over die bewuste aanval in Douma heeft de Organisatie voor het Verbod van Chemische Wapens (OPCW) een rapport gepubliceerd, waarin ze het gebruik van gifgas bevestigt. Maar de OPCW heeft in haar rapport geen specifieke daders met de vinger gewezen. 

Volgens de woordvoerder van Buitenlandse Zaken maakt deze nieuwe "vermoedelijke aanval deel uit van een gewelddadige campagne van het regime, die het staakt-het-vuren schendt dat miljoenen burgers in de provincie Idlib beschermt". "De aanvallen van het regime op gemeenschappen in het noordwesten van Syrië moeten stoppen", klinkt het nog.

Sinds eind april worden het jihadistische bolwerk Idlib en de nabijgelegen provincie Hama regelmatig gebombardeerd door de regeringstroepen van Bashar al-Assad en zijn Russische bondgenoot.

Meest gelezen