Geens wil 250 miljoen extra voor gerechtsgebouwen, Groen: "inhaalbeweging is niet gebeurd"

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) vraagt 250 miljoen euro extra per jaar om justitiegebouwen te vernieuwen. De minister reageert daarmee op een reportage van het programma "Iedereen Kiest", waaruit bleek dat 7 op de 10 gerechtsgebouwen in slechte staat zijn. Volgens Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke heeft Geens te weinig gedaan om de investeringen in justitie te verhogen. Ook bij N-VA en Open VLD klinkt (milde) kritiek. 

7 op de 10 gerechtsgebouwen zijn in slechte staat. Dat blijkt opnieuw uit een reportage van de redactie van "Iedereen kiest", het verkiezingsprogramma in aanloop van 26 mei. In de reportage werd de toestand van het hof van beroep in Antwerpen in beeld gebracht. 

Videospeler inladen...

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) nuanceert die cijfers: "Het is niet juist dat 7 op de 10 gebouwen niet in orde zijn. Maar 60 procent van onze gebouwen is uit de negentiende eeuw en dus ouderwets." Er wordt volgens de minister heel wat gedaan om nieuwe gerechtsgebouwen te voorzien, en andere te renoveren. "Het nieuwe Hof van Beroep in Antwerpen zal in 2022 gerenoveerd zijn", zegt Geens. "In Tongeren zijn de gebouwen echt niet slecht. En in Hasselt staat een nieuw gebouw." Ook zijn er "7 gevangenissen en drie interneringsinstellingen gepland", zegt de minister. "Men mag niet denken dat we niet werken." 

Het is heel duidelijk dat er meer middelen moeten komen. Daarom vraag ik 250 miljoen per jaar, voor de justitiegebouwen alleen

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V)

Toch heeft zijn departement te weinig geld ter beschikking, gelooft Geens. Hij vraagt 250 miljoen euro extra per jaar, om te investeren in justitiegebouwen. Eerder kondigde de minister al aan dat hij niet opnieuw minister van Justitie wordt als er geen 750 miljoen per jaar extra voor justitie (in zijn geheel) wordt vrijgemaakt. 

Bepaalde gerechtsgebouwen, ik denk aan het Vlinderpaleis in Antwerpen, daar is in overgeïnvesteerd. Men heeft daar in de architectuur overdreven

Patrick Dewael, fractieleider van Open VLD in de Kamer

Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke is als oppositielid niet overtuigd van die uitleg: "Justitie is al jaren ondergefinancierd. Dan mag je wel verwachten van de regering dat men een inhaalbeweging doet." Die inhaalbeweging is volgens Van Hecke te weinig gebeurd. Patrick Dewael, fractieleider voor Open VLD in de Kamer, vindt dan weer dat het geld soms beter kan worden ingezet: "Bepaalde gerechtsgebouwen, ik denk aan het Vlinderpaleis in Antwerpen, daar is in overgeïnvesteerd. Men heeft daar in de architectuur overdreven."

Lees verder onder de foto. 

Stefaan Van Hecke, Kamerlid voor Groen

Papieren dossiers? "Rechten van de verdediging"

Uit de reportage bleek ook dat assisendossiers nog steeds met de hand worden gekopieerd om de verschillende partijen in een rechtzaak een dossier te kunnen geven. Medewerkers kopiëren tot wel 10 dagen aan één dossier. 

Als men een CD kan geven aan die advocaat, en die is daar tevreden mee, dan is dat voldoende. Als hij dat dossier gekopieerd wil zien, dan moet die dat krijgen

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V)

"Dat zijn de rechten van de verdediging", zegt Geens. "Als men een CD kan geven aan die advocaat, en die is daar tevreden mee, dan is dat voldoende. Als hij dat dossier gekopieerd wil zien, dan moet die dat krijgen." Het parlement kan van de verdediging niet afdwingen dat ze een digitaal dossier aanvaarden, gelooft Geens. 

Kamerlid Sophie De Wit (N-VA) treedt de minister daarin bij: "Een parlement kan geen computersysteem of een informaticasysteem uitwerken. Dat is aan de FOD Justitie." Toch is de voormalige coalitiepartner ook kritisch, onder andere over het MaCH-systeem, een computersysteem dat de justitiediensten gebruiken. Tijdens een debat stelde een magistrate haar de volgende vraag: "Wat hebben wij misdaan om met zoiets te moeten werken?" Volgens De Wit is MaCH "verouderd" en worden de applicaties die het systeem gebruikt "niet meer ondersteund". 

Sophie De Wit, Kamerlid voor N-VA

Bekijk hier het volledige justitiedebat uit "Iedereen kiest": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen