Kasteel van Gaasbeek krijgt eigen schuimwijn

Het kasteel van Gaasbeek pakt binnenkort uit met z'n eigen schuimwijn. Die zal gemaakt worden van druiven die daar in de wijngaard groeien. Vooraleer het zover is moet die wel eerst opgefrist worden.

Het Agentschap Natuur en Bos gaat daarvoor samenwerken met het wijndomein Dappersveld-Woestijn. Dat heeft wijngaarden in Elingen en Gooik. Momenteel is er een wijngaard aan de voet van het kasteel, maar die ligt er verwaarloosd bij. Hilde Groenweghe van Natuur en Bos: "De wijngaard op de flank van het Kasteel van Gaasbeek is een historische wijngaard die we graag in ere willen herstellen. Maar een wijngaard beginnen is heel specifiek zodat we er vakmensen hebben opgezet. De volgende 25 jaar zullen wijnmakers Eric Geyssens en Sam Dehandschutter de wijngaard beheren. Zij zullen de bestaande wijnstokken herstellen en er nieuwe bij planten."

Even geduld

Net als de andere wijngaarden van de Pajotse wijnboeren zal ook deze wijngaard zo natuurlijk mogelijk beheerd worden, zonder herbiciden, pesticiden of insecticiden. Een echte Gaasbeekse wijn of schuimwijn proeven zal nog niet meteen voor morgen zijn. "Het zal toch nog enkele jaren duren vooraleer de eerste wijnen in productie gaan", aldus Hilde Groeneweghe van Natuur en Bos. 

Meest gelezen