President Widodo is nog altijd erg populair bij de Indonesische bevolking.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Kiescommissie bevestigt: huidig president van Indonesië Joko Widodo is herkozen met ruime marge

In Indonesië heeft president Joko Widodo overtuigend de verkiezingen van 17 april gewonnen. De kiescommissie geeft hem een voorsprong van 11 procent op zijn rechtse uitdager Prabowo Subianto, maar die legt zich niet neer bij zijn nederlaag. Dat kan nog spanningen opleveren.

Volgens de officiële resultaten haalt Widodo 55,5 procent van de uitgebrachte stemmen bij de presidentsverkiezingen. Zijn tegenstander Prabowo Subianto slechts 44,5 procent. Dat komt verrassend goed overeen met de resultaten van gedeeltelijke tellingen die door waarnemers werden uitgevoerd.

Voormalig generaal Prabowo legt zich evenwel niet neer bij zijn nederlaag en spreekt over "grootschalige fraude". Wellicht zal hij een klacht indienen bij het Grondwettelijk Hof, net zoals hij bij de vorige verkiezingen in 2014 ook al deed. Toen werd die klacht afgewezen en was het resultaat nipt. Omdat het verschil nu zo groot is, is de kans klein dat Prabowo deze keer wel gelijk zou krijgen.

Widodo heeft zijn herkiezing wellicht te danken aan een fors programma van investeringen in gebrekkige infrastructuur en zijn strijd tegen de nog altijd schrijnende armoede in Indonesië. Ondanks wat teleurstelling is hij nog altijd erg populair, vooral dan in de armere wijken en op het platteland. (Lees verder onder de foto).

Ex-generaal Prabowo Subianto legt zich niet neer bij zijn nederlaag.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Vrees voor gewelddadig protest?

Zijn conservatieve rivaal Prabowo heeft deze keer niet uitgesloten dat hij naast gerechtelijke stappen ook zal oproepen tot "volksprotest" tegen de verkiezing van Widodo. Daarom zijn de veiligheidsdiensten ook massaal uitgerukt de voorbije dagen. 

De voormalige generaal met banden met de Suharto-dictatuur -hij was ooit schoonzoon van Suharto- is dan wel niet zo populair als president Widodo, maar kan wel rekenen op de steun van erg militante radicaal-islamitische groepen. Die kunnen gemakkelijk grote groepen betogers mobiliseren, net zoals in 2016 toen hun protest leidde tot het ontslag van de gouverneur van de hoofdstad Jakarta, een christen van Chinese afkomst. 

Ex-generaal Prabowo kan rekenen op de steun van erg militante radicaal-islamitische groepen

Daartegenover staat echter de Nahdlatul Ulama (NU), met 90 miljoen leden de grootste islamitische beweging van Indonesië en wellicht ook in de wereld. Die NU heeft opgeroepen om geen deel te nemen aan protest en zeker geen moskeeën daarvoor te gebruiken.

De NU staat voor traditionele en conservatieve waarden, maar tegelijk ook voor een eigen Indonesische versie van de islam met respect voor religieuze minderheden en deels ook voor de lokale culturele onderbouw met veel hindoe-boeddhistische elementen. In die zin staat de NU lijnrecht tegenover de meer strikte wahhabitische versie van de islam die gepromoot worden in scholen die gefinancierd zijn door Saudi-Arabië.  

Meest gelezen