Legervakbond ACMP pleit voor driedagenweek voor militairen: "Deel van de oplossing om uitstroom tegen te gaan"

Legervakbond ACMP wil een werkweek van drie dagen invoeren voor de operationele militairen in ons land. Dat schrijft Het Nieuwsblad en wordt bevestigd aan VRT NWS. Op die manier wil de vakbond de uitstroom van militairen beperken en het beroep opnieuw aantrekkelijker maken. 

"Defensie kampt met een enorme uitstroom", begint Yves Huwart van legervakbond ACMP zijn verhaal. "Een vaak gehoorde reden is dat militairen vinden dat ze ver verwijderd zijn van huis. Bij buitenlandse opdrachten wordt dat goed gepland, maar hier een hele week met dagen van 8 tot 17 uur, daar hebben velen het moeilijk mee."

Om die uitstroom in te dijken en het beroep van militair opnieuw aantrekkelijker te maken, stelt ACMP voor om een driedagenweek in te voeren voor operationele eenheden. "Dat is bevorderlijk voor militairen die geconfronteerd worden met lange afstanden alvorens zij op hun werk zijn, en anderzijds is het ook efficiënt voor trainingsprogramma. Ze zouden dan dagen van 12 uur hebben, die toelaat om veel en efficiënt te trainen."

Zo'n arbeidsregime kan al, in sommige omstandigheden. "Bijvoorbeeld voor technisch personeel dat aan de vliegtuigen werkt. Zo'n arbeidsritmes houden mensen aan boord. Ze laten een goed evenwicht tussen werk en privé toe en mensen zijn dan bereid om lange afstanden te doen." Huwart geeft een voorbeeld: "Ik ken mensen die in Kleine Brogel werken, maar in Oostende wonen. Zij houden dat maar vol omdat ze een ander arbeidsregime hebben."

Meest gelezen