Videospeler inladen...

Luid protest in de VS tegen anti­abortuswetgeving in verschillende conservatieve staten

In verschillende Amerikaanse steden zijn duizenden mensen op straat gekomen om hun ongenoegen te uiten over de strenge antiabortuswetgeving die enkele conservatieve staten recent hebben goedgekeurd. Onder meer voor het Hooggerechtshof in Washington D.C. kwamen honderden mensen bijeen, onder wie enkele Democratische presidentskandidaten.

Alabama, Georgia, Mississippi, Ohio en Kentucky: verschillende veelal conservatieve staten in de VS als deze hebben recent wetgeving goedgekeurd die abortus enorm bemoeilijkt of zelfs helemaal illegaal maakt. In Alabama bijvoorbeeld wordt abortus in bijna alle omstandigheden verboden, ook als de zwangerschap het gevolg is van een verkrachting of incest.

De wetten zijn nog nergens in werking getreden. Veelal schuilt daar één doel achter: de hoop dat pro-abortus­bewegingen die wetgeving aanvechten voor het Supreme Court, het hoogste rechtsorgaan in de VS, dat zich bezighoudt met zaken die de Amerikaanse grondwet aangaan. Het Hooggerechtshof beslist bijgevolg over heel wat gevoelige materies.

In 1973 legaliseerde het Hooggerechtshof abortus in de hele VS met het beruchte arrest "Roe versus Wade", maar intussen maakt een meerderheid van conservatieve rechters de dienst uit in dat college. Antiabortusbewegingen hopen dat zij dat arrest zullen tenietdoen als het thema weer op hun bureau belandt.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Om hun ongenoegen en ongerustheid te uiten, kwamen gisteren in tientallen Amerikaanse steden mensen op straat om het recht op abortus te verdedigen. Dat was onder meer het geval in Washington D.C., waar ze zich verzamelden voor het Hooggerechtshof. Onder de aanwezigen meerdere Democraten die volgend jaar een gooi naar het Witte Huis willen doen.

"In Los Angeles, Washington, Missouri, Alabama en Georgia komen mensen op straat", vertelt VS-correspondent Björn Soenens. "Ze doen dat omdat ze bang zijn dat het recht dat ze nu al 46 jaar hebben in het gedrang komt. Ze komen op voor vrouwenrechten en vrezen dat vrouwen niet langer baas in eigen buik zullen zijn. Ze vrezen ook dat vooral arme vrouwen hun toevlucht tot onveilige illegale abortussen zullen zoeken als dat niet langer legaal kan."

Rond middernacht onze tijd begon ook in New York een betoging. "Mensen zijn ziedend, zowel vrouwen als mannen", zag Soenens. "Ze protesteren tegen een terugkeer in de tijd, waarin mannen bepalen wat de rechten van vrouwen zijn. New York heeft een van de meest liberale abortuswetten, maar mensen zijn hier erg bezorgd."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen