Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Nepalees Kami Rita Sherpa beklimt de Mount Everest 24 keer en vestigt een absoluut record

In Nepal heeft een gids de hoogste berg ter wereld voor de 24e keer beklommen. Bovendien deed hij dat voor de tweede keer in een week tijd. Kami Rita Sherpa wil dat nog een keer doen, want hij wil nog niet met pensioen.

De 49-jarige Kami Rita Sherpa stond op 15 mei al op de top van de Everest. Gisteren deed hij dat met een andere groep bergbeklimmers nog eens over en vestigde dus een absoluut record van 24 beklimmingen. Hij wil dat nog zeker een keer doen en is niet van plan om met pensioen te gaan.

Elke berg heeft een godin en voor elke klim vraag ik haar vergiffenis omdat ik mijn voet op haar lichaam zet

Kami Rita Sherpa

De man werkt voor internationale bedrijven die beklimmingen in de Himalaya organiseren. Hij beklom de Everest -de hoogste berg ter wereld- voor de eerste keer in 1994. 

"Met extra zuurstof is dat overigens niet zo moeilijk", vindt de Sherpa, al overleefde hij in 2014 wel een grote lawine waarbij 14 andere Sherpa's omgekomen zijn. Naast zuurstof heeft de man ook nog een andere troef: zo heeft elke berg een eigen godin. "Maanden voor elke klim begin ik te bidden en vraag de godin vergiffenis omdat ik mijn voet op haar lichaam zet". 

Na Kami Rita zijn er nog drie andere klimmers die de Everest 21 keer beklommen hebben, maar twee onder hen zijn inmiddels met pensioen. Ook zij zijn Sherpa's. Die bevolkingsgroep leeft in het noorden van India en Nepal en werkt vooral als dragers en begeleiders van alpinisten. Sherpa's spreken een taal die verwant is aan Tibetaans.

De Everest of Sagarmatha in het Nepalees of Chomolungma in het Tibetaans is de hoogste berg ter wereld met een hoogte van meer dan 8.848 meter. 

Meest gelezen