Onderzoek van UGent naar zwemroutes van palingen is een succes

Onderzoekers van de UGent hebben al 23 van de 102 zenders teruggekregen die een half jaar geleden werden vastgemaakt aan palingen. Die palingen werden met een zender aan hun lijf in de zee losgelaten. De bedoeling was om hun zwemroute vast te leggen.

Een half jaar geleden werden er 102 palingen losgelaten in de zee met aan hun lijf een zender. Die zender zou zes maanden later loskomen en vervolgens aanspoelen op het strand. Intussen zijn er al 23 van de 102 zenders teruggestuurd. Dat is belangrijk, want op die manier kunnen de onderzoekers van UGent onderzoeken hoe en waar palingen zwemmen.

Het onderzoek

“Afgelopen najaar hebben we 102 palingen voorzien van een toestel dat gegevens verzamelt tijdens de zeewaartse trek van palingen”, vertelt Pieterjan Verhelst. “Dat toestel meet de temperatuur en de druk van het water. Aan de hand van die gegevens, kunnen we zien hoe de vis gezwommen is.”

Intussen zijn de zenders losgekomen. “Als de zenders losgekomen zijn, dan drijven ze naar het oppervlakte van de zee. Zo gaan ze met de zeestroming mee richting de kust en kunnen ze gevonden worden door strandwandelaars. Als de vinder die zender weer naar ons opstuurt krijgt hij of zij een beloning van 50 euro of een trui. Dat mogen ze zelf kiezen.”

Over heel Europa

23 van de 102 zenders zijn intussen teruggevonden. “Dat is voor ons echt heel goed. We verwachten wel dat er zeker nog veel meer terugkomen. Ze worden over heel Europa teruggevonden. Er lagen er een aantal aan de Belgische kust, maar ook in het Verenigd Koninkrijk, een aantal in Frankrijk bij de Mont Saint-Michel, maar ook in Nederland en in Denemarken.”

“De zender die in Denemarken is gevonden, komt waarschijnlijk niet van een paling die tot daar zwom. Waarschijnlijk is de zender meegevoerd met de stroming.”

Resultaten

“Op resultaten zullen we nog een jaar moeten wachten. Het zal nog even duren voor we alle zenders terug hebben, maar het is vooral een hele klus om de gegevens te analyseren. Maar de conclusie die we nu al kunnen trekken, is dat het werkt om het brede publiek te betrekken bij wetenschappelijk onderzoek. We zijn echt blij verrast met het aantal zenders die we al hebben.”

kasto80

Meest gelezen