Parijs tovert ruime omgeving van Eiffeltoren om tot groen voetgangers­­paradijs

De ruime omgeving rond de Eiffeltoren in Parijs verandert de komende jaren in een groen voetgangersparadijs. Dat heeft burgemeester Anne Hidalgo bekendgemaakt. De werkzaamheden verlopen in 2 fases en moeten deels klaar zijn tegen de Olympische Spelen van 2024.

Een monumentaal park van liefst 54 hectaren vol groen waar de voetganger koning is: dat krijgen de inwoners van Parijs over afzienbare tijd cadeau in de wijde omgeving rond de Eiffeltoren. 

Het was een trotse burgemeester Anne Hidalgo die de plannen vandaag aan het brede publiek voorstelde. In een eerste fase worden de Jardins de Trocadéro op de rechteroever van de Seine onder handen genomen net als het Champ de Mars aan de voet van de Eiffeltoren tot aan de Place Jacques Rueff halfweg het uitgestrekte plein.

De Pont D'Iéna over de rivier wordt een voetgangerszone. De Quai Branly vlakbij telt nu nog 4 rijstroken, maar dat aantal neemt af tot 2. De snelheidslimiet daalt tot 20 kilometer per uur en voertuigen moeten te allen tijde voetgangers voorrang verlenen.

Deze fase van de werkzaamheden moet af zijn tegen de Olympische Spelen van 2024 die in Parijs plaatsvinden. Na dat sportieve evenement start de tweede fase. Daarbij wordt de rest van het Champ de Mars tot aan de militaire school aangepakt. Dat deel moet tegen 2030 zijn voltooid.

Het ontwerp draagt de naam "One" en is van de hand van de Amerikaanse landschapsarchitect Kathryn Gustafson. De werkzaamheden starten eind 2020, begin 2021 en zullen alles samen 72 miljoen euro kosten. 

De Eiffeltoren bestaat dit jaar precies 130 jaar. Elk jaar brengen zowat 7 miljoen mensen het monument een bezoekje. 20 miljoen mensen zakken naar de toren af zonder die ook echt te beklimmen.

Meest gelezen