Paters van Grimbergen brouwen na 225 jaar opnieuw bier

Het is ongeveer 225 jaar geleden dat er nog bier werd gebrouwen in de abdij van Grimbergen. Maar de paters gaan opnieuw bier brouwen in hun abdij. Ze hebben vandaag een eerste brouwsel voorgesteld, een Grimbergen Tripel gerijpt in een houten whiskeyvat.

Al meer dan 200 jaar wordt er in de abdij van Grimbergen geen bier meer gebrouwen. Maar daar komt verandering in. Een van de abdijzalen wordt omgebouwd tot brouwerij. En pater Karel, die het brouwproces gaat leiden, is bezig met een brouwersopleiding. "Ik heb nu al één opleidingsmodule van de vier gedaan in de Scandinavische brouwersschool," vertelt hij, "dan volgen er nog theoretische en praktische lessen en dan moet ik nog een thesis schrijven. In de zomer beginnen we in de abdij te verbouwen en in het najaar 2020 verwachten we het eerste Grimbergenbier van eigen bodem." 

Bier gerijpt in wiskeyvat

Vandaag wordt in de abdij van Grimbergen al een eerste brouwsel voorgesteld. "Het is een limited edition," vertelt pater Karel. "Een Grimbergen Tripel die vijf maanden gerijpt is in whiskeyvaten. Het is een 'probeersel', dit toont wat we willen en kunnen doen in de toekomst." En pater Karel is helemaal weg van zijn eerste brouwsel: "Als je ruikt met je ogen dicht, denk je dat je een single malt whiskey drinkt. En als je drinkt, proef je het eiken vat van gebrande whiskey, de smaak van turf, en dat vermengd met Tripel Grimbergen. Ongelofelijk, ongelofelijk!"

Hop uit de streek

En ook de hop voor de bieren die gebrouwen zullen worden in Grimbergen, komt uit de streek. "We hebben samengezeten met hoptelers uit onder meer Asse en Droeshout. We hebben samen een hopsoort gezet die hier in de streek vroeger ook bestond, namelijk de Groene Bel. Hop dus van eigen bodem." 
 

Meest gelezen