AP2010

Restaurantketen van Britse kok Jamie Oliver gaat over de kop: 1.300 banen bedreigd

Ondanks een nieuwe kapitaalinjectie is het zakenimperium van Jamie Oliver ten onder gegaan. Er staan meer dan duizend banen op de tocht in onder meer Groot-Brittannië, maar ook in Italië.

"Ik ben erg bedroefd en wil al mijn personeel, klanten en toeleveranciers bedanken omdat ze mij meer dan een decennium lang gesteund hebben. Ik begrijp hoe moeilijk dit voor hen is". Zo kondigde Jamie Oliver aan de krant The Guardian de ondergang van zijn imperium aan. De leiding van het bedrijf is overgedragen aan consultant KPMG. Het is niet duidelijk wat de plannen zijn, maar de sluiting of verkoop van vestigingen is vrijwel zeker een optie. 

Oliver had de keten opgericht in 2008 en wou de Britse markt veroveren met betere ingrediënten en kwaliteit, betere service, maar tegelijk ook met meer aandacht voor dierenwelzijn. Die keten breidde zich zeer snel uit met merken als Fifteen en Barbecoa en 23 zaken in Italië. 

Het was een grote stap voor de kok die in 1997 door een televisieploeg opgemerkt werd in het River Café in Londen. Daarna kreeg hij zijn eigen show "The Naked Chef" en begon hij dus een restaurantketen. 

Ondanks de naambekendheid ging het al een tijdje slecht met die keten. Enkele jaren geleden moest Oliver al een winkelketen van kookgerei sluiten en enkele restaurants sluiten en werd ook het magazine "Jamie" opgedoekt. De omzet daalde gestaag en vorig jaar moest Oliver al eens 12 restaurants sluiten en 600 mensen ontslaan. Dat heeft dus blijkbaar geen soelaas kunnen brengen. Wel bezit Oliver nog wel andere zakenactiviteiten zoals een online webshop voor kookmateriaal, boeken en zijn tv-kanaal.

AP2008

Meest gelezen