Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Schandaal rond biotech-gigant Monsanto breidt zich uit: in zeven landen "zwarte lijsten" van mogelijke critici

Het Amerikaanse bedrijf Monsanto heeft naast Frankrijk ook in zes andere landen en EU-instellingen illegaal gegevens verzameld van journalisten, politici, wetenschappers en EU-ambtenaren. Dat heeft Bayer, de Duitse overnemer van Monsanto, zelf bekendgemaakt.

Begin mei was uitgelekt dat Monsanto in 2016 systematisch "zwarte lijsten" heeft aangelegd met privégegevens van politici, journalisten en wetenschappers die kritisch stonden tegenover de producten van het bedrijf. 

De Duitse chemiegroep Bayer die vorig jaar Monsanto heeft overgenomen voor 63 miljard euro, zit erg verveeld met die situatie. Nu heeft Bayer zelf bekendgemaakt dat Monsanto dat soort praktijken niet enkel in Frankrijk uitvoerde, maar ook in Groot-Brittannië, Nederland, Italië, Spanje, Polen en bij medewerkers van de Europese instellingen. Volgens de RTBF zou onder meer het groene Franstalige EU-parlementslid Philippe Lamberts (Ecolo) op die lijst staan. Volgens het persbureau AFP en de krant Le Monde wordt nu onderzocht of er ook in andere landen dergelijke lijsten opgesteld zijn.

Er werden niet enkel namen, maar ook adressen, telefoonnummers en privé-informatie zoals vrijetijdsbesteding en interesses verzameld en er werd ook ingeschat hoe beïnvloedbaar die personen waren. Dat is in Frankrijk verboden zonder toestemming van de betrokken personen en wellicht ook in de andere landen. 

Kritiek op Roundup onderdrukken?

De lijsten werden opgesteld door Fleishman Hillard, een public relationsbedrijf in opdracht van Monsanto. Bayer heeft de samenwerking met dat agentschap intussen opgeschort en advocaten in de arm genomen om de zaken uit te spitten. Bayer zegt daarbij te willen samenwerken met het gerecht in Frankrijk en andere landen.

Monsanto ontwikkelt en produceert producten voor de landbouw zoals meststoffen en onkruidverdelgers, maar is daarbij erg omstreden. Zo werd Monsanto in de VS veroordeeld omdat het gebruikers niet had gewaarschuwd voor het mogelijk kankerverwekkende glyfosaat in de onkruidverdelger Roundup. Begin dit jaar heeft een Franse rechtbank het gebruik van de variant Roundup Pro 360 verboden. Die wordt vooral gebruikt in de wijnbouw. Ook in openbare parken en tuincentra is het gebruik van Roundup verboden. 

Het bedrijf is ook een koploper in genetisch gemanipuleerde gewassen, wat ook tot controverse heeft geleid.

Meest gelezen