Uitzonderlijk veel eikenprocessierupsen verwacht

We zullen deze zomer uitzonderlijk veel eiken­processie­rupsen zien. Daarvoor waarschuwt de provincie Antwerpen. Eikenprocessierupsen veroorzaken veel jeuk en irritatie als ze hun haartjes verliezen.

Bij de provincie zijn er al heel wat meldingen van nesten binnengekomen. "Daarom vrezen we dat we er meer dan ooit last van zullen hebben", zegt Katleen Verstraete, die de nesten van de processierups controleert in onze provincie. “Met een hoogtewerker controleer ik de eitjes en de rupsen. En dit jaar zaten er eitjes op elk takje dat ik omdraaide. Enkele weken later zat het vol met rupsen.”

Rupsenrijk jaar

Volgens Katleen Verstraete is dat een teken dat het een rupsenrijk jaar wordt. “Vorig jaar was het warm toen de vlinders zijn uitgevlogen, dus hebben ze veel kans gehad om ver te vliegen en veel eitjes af te zetten.” Begin deze maand zijn de eitjes uitgekomen, intussen zijn in veel gemeenten al nesten bestreden op een natuurlijke manier, met bacteriën.

Maar de overblijvende rupsen zullen tussen dit en een week samengaan in grotere groepen, en dan zullen we ze goed kunnen zien zitten. Als je zo'n nest ziet, kan je dat best melden bij je gemeente. 

 

Meest gelezen