CDH wil niet in regering met N-VA, De Wever waarschuwt voor "rood-groen front aangevuld met christendemocraten"

"In geen geval wil de CDH bijdragen aan de totstandkoming van een regering met de N-VA." Forse taal van CDH-voorzitter Maximé Prévot in de krant l'Echo. De Franstalige christendemocraten zijn niet van plan om de Zweedse coalitie te depanneren. N-VA-voorzitter Bart De Wever waarschuwt voor een "Franstalig rood-groen front aangevuld met christendemocraten".

"N-VA is zeker niet mijn voorkeur, maar zeg nooit nooit", zo klonk het vorige maand nog uit de mond van CDH-voorzitter Prévot tijdens een bezoek - samen met zusterpartij CD&V - aan Zeebrugge. Vorige week stelde Prévot wel zijn veto tegen N-VA-kopstuk Jan Jambon als premier. En nu sluiten de Franstalige democraten een regeringsdeelname met N-VA carrément uit.

Dat is geen goed nieuws voor de partijen die de Zweedse coalitie (met N-VA, de liberalen en de CD&V) zouden willen verderzetten. In de recente peilingen heeft die coalitie namelijk geen meerderheid meer. Het mee aan boord hijsen van CDH zou daarvoor eventueel een oplossing kunnen zijn, alhoewel ook die partij het niet goed doet in de peilingen. Opvallend in dat licht was hoe zusterpartijen CD&V en CDH de laatste weken naar elkaar toegroeiden.

"Maar wij pleiten nergens voor een verderzetting van de Zweedse coalitie", stelt CDH-voorzitter Prévot nu. "In geen geval wil de CDH een toevoegselpartij zijn van de Zweedse coalitie bis. In geen geval wil CDH bijdragen aan het totstandbrengen van een regering met de N-VA", klinkt het duidelijk. "Onze wens is om de Franstalige krachten en de andere Vlaamse krachten te verenigen om de N-VA aan de zijlijn te zetten."

De N-VA is wel nog steeds met voorsprong de grootste Vlaamse partij, zien we in de peilingen. Maar volgens Prévot moet een federale regering met een minderheid langs Vlaamse kant mogelijk zijn. "Het is al gebeurd dat de Franstaligen daartoe zijn gedwongen."

Wat is zo'n veto waard?

Alweer een veto dat wordt uitgesproken dus. Maar wat is dat nu waard? Voor de verkiezingen van 2014 had de MR ook haar veto tegen een coalitie met de N-VA uitgesproken.

"De dag na de verkiezingen gaat er een andere wereld open. En is iedereen weer maagd. Al helemaal als daarna 5 jaar zonder verkiezingen volgen", merkt politicoloog Dave Sinardet op via Twitter.

N-VA-voorzitter Bart De Wever geeft wel veel gewicht aan de uitspraken van Prévot. "Ofwel worden de Vlamingen de volgende 5 jaar geregeerd door een Franstalig rood-groen front aangevuld met de christendemocraten. Ofwel maken de Vlamingen de N-VA sterk genoeg om dat te blokkeren", spreekt hij het kiespbuliek aan via Twitter. 

Meest gelezen