Verdachte van moord in asielcentrum zou wel degelijk meerderjarig zijn

Een van de verdachten van de moord op de negenjarige Daniel in het asielcentrum van Broechem, heeft een tweede botscan ondergaan om zijn leeftijd te bepalen. De jongeman zegt dat hij minderjarig is, maar uit de resultaten van de scan blijkt nu dat hij 22 jaar oud zou zijn. Zijn advocaat is niet overtuigd: "Er zijn te veel tegenstrijdige gegevens om er nu zonder meer van uit te gaan dat hij meerderjarig is."

De negenjarige Daniel, een jongen van Palestijns-Libanese afkomst, was op maandagavond 22 april rond 22 uur voor het laatst gezien toen hij in het asielcentrum in Broechem met zijn fietsje rondreed. Twee dagen later werd het lichaam van de jongen gevonden. Twee verdachten van Palestijnse afkomst zitten daarvoor in de cel, op verdenking van gijzeling en moord.

Eén van die verdachten zegt dat hij minderjarig is, en dus als minderjarige berecht moet worden. Nochtans had een botscan bij zijn aankomst in België uitgewezen dat hij 18,63 jaar was. Maar die scan heeft een foutenmarge van 0,75. Dat betekent dat de jongeman ook nog net geen 18 zou kunnen zijn. Daarom besliste de Dienst Voogdij dat hij een niet-begeleide minderjarige was, die op 25 mei 2001 geboren was.

Intussen is een tweede botscan gebeurd om meer duidelijkheid te brengen. Die scan geeft aan dat de verdachte 22 jaar oud zou zijn, met een foutmarge van 1,7. Toch is zijn advocaat Bart De Schrijver niet overtuigd: . "Ik heb dus twee botscans die niet eenduidig zijn over zijn leeftijd en een administratieve overheid die zegt dat hij minderjarig is. Volgens een Europese richtlijn moeten dergelijke tegenstrijdige gegevens in het voordeel van mijn cliënt spreken. Ik ga er dus van uit dat hij minderjarig is en dat hij onder de bevoegdheid van de jeugdrechter valt."

Voorlopig gaat het gerecht niet mee in de redenering van de advocaat. De verdachte blijft aangehouden als volwassene.

Meest gelezen