Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Verenigde Staten verlenen Huawei drie maanden uitstel van executie

De Verenigde Staten hebben het verbod voor Amerikaanse techbedrijven om hun producten ter beschikking te stellen aan het Chinese Huawei opgeschort tot midden augustus. Een "tijdelijke licentie van 90 dagen" moet de Chinese groep en zijn Amerikaanse partners de tijd geven om zich aan te passen, aldus het Amerikaanse ministerie voor Handel. Huawei en Google praten intussen over oplossingen voor de beperkingen die de Amerikaanse overheid op hun samenwerking heeft gezet.

Zondag meldde Google dat het de Chinese telecomspeler Huawei de toegang zou ontzeggen van een aantal van zijn mobiele diensten. Gisteren luidde het dan dat diensten als Google Play op bestaande toestellen van Huawei wel zullen blijven werken. Persbureau Bloomberg berichtte eveneens gisteren dat ook de Amerikaanse chipbedrijven Qualcomm, Broadcom en Intel hun leveringen aan Huawei staken.

De maatregelen van de bedrijven volgen op de nieuwe, strengere Amerikaanse regels tegen Huawei die zijn ingesteld vanwege verdenkingen van spionage. Het Chinese bedrijf staat sinds kort op een zwarte lijst in de Verenigde Staten. Amerikaanse bedrijven die zakendoen met Huawei kwamen daardoor onder een strenger toezicht van het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken te staan.

Oplossingen

Huawei en Google praten intussen over oplossingen voor de beperkingen die de Amerikaanse overheid op hun samenwerking heeft gezet. Dat heeft de oprichter van de Chinese technologiegigant, Ren Zhengfei, gezegd.

"Google is een goed bedrijf, een hoogst verantwoordelijk bedrijf", zegt Ren in een interview dat verscheen in Chinese media. "Europa blijft nauw contact houden met ons", aldus Ren. Washington zet zijn Europese bondgenoten nochtans onder druk om geen materiaal van Huawei te gebruiken bij de uitrol van het nieuwe 5G-netwerk.

Nog volgens de Huawei-oprichter is zijn bedrijf in staat om de Amerikaanse druk af te houden. "Onze capaciteiten zijn erg groot", aldus Ren. "Het bedrijf zal geen negatieve groei kennen, en dit zal de sector niet schaden. Op vlak van 5G-technologie kan niemand Huawei kloppen in de eerste twee of drie jaar."

Meest gelezen