Verhofstadt daagt Salvini uit voor debat: "Mensen hebben het recht te weten welk duivels plan u in gedachten hebt"

Enkele dagen voor de Europese verkiezingen daagt Guy Verhofdstadt, huidig Europees fractieleider en kandidaat-Commissievoorzitter voor de liberale partij, de Italiaanse vicepremier Matteo Salvini uit voor een debat. Aanleiding is het schandaal rond de radicaal-rechtse Oostenrijkse vicekanselier Strache. Verhofstadt beschuldigt Europees extreemrechts ervan betaald te worden door de Russische president Poetin om Europa kapot te maken. 

In een korte videoboodschap op Twitter daagt Guy Verhofstadt de Italiaanse vicepremier Matteo Salvini uit voor een debat. "Ik had al een debat met Conte, maar we weten allemaal dat u de echte leider bent van de Italiaanse regering." Volgens Verhofstadt is het aan Salvini om, "als leider van extreemrechts in Europa", duidelijkheid te scheppen over zijn banden met de Russische president Poetin. "Mensen hebben het recht te weten welk duivels plan u in gedachten hebt."

Samenzwering met Rusland

Het schandaal rond FPÖ-leider Heinz-Christian Strache in Oostenrijk doet de discussie over banden tussen Europees extreemrechts en Rusland weer helemaal oplaaien. Strache moest ontslag nemen nadat enkele dagen eerder een filmpje opdook waarin hij onderhandelt met een vrouw die zich uitgaf voor een Russische oligarche. De vrouw werden lucratieve contracten beloofd, als ze een Oostenrijkse krant zou overnemen en die positief laten berichten over FPÖ. 

Volgens Verhofstadt is dat slechts het topje van de ijsberg. "Omdat u (Salvini, red.) en uw rechtse vrienden Marine Le Pen, Strache en Orban samenzweren met Poetin en door hem betaald worden om Europa kapot te maken, daag ik u uit voor een debat."

Afgelopen zaterdag verzamelde Salvini nog met onder meer Marine Le Pen en Geert Wilders tijdens een verkiezingsmeeting in Milaan. Ook Gerolf Annemans (Vlaams Belang) was aanwezig. Salvini wil een nieuwe fractie vormen in het Europees Parlement "om de Europese Unie van binnenuit te veranderen."

Matteo Salvini met onder meer Marine Le Pen en Geert Wilders
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen