Archieffoto van een eenheid van Nusrat, het Syrische filiaal van Al Qaeda.

Vermoedelijke commandant van Al Qaeda-bataljon uit Syrië is aangehouden in Nederland

Vanochtend is in de provincie Zeeland een 47-jarige Syriër aangehouden. Die man zou als bevelhebber van een met de terreurgroep Al Qaeda verbonden eenheid betrokken zijn geweest bij oorlogsmisdaden in de Syrische oorlog.

Vanochtend is de politie binnengevallen in de woning van de man in Kapelle, in Zeeland. Het huis is doorzocht en de man is opgepakt. Volgens het gerecht had hij al sinds 2014 een geldige verblijfsvergunning voor bepaalde tijd. 

Tegelijkertijd zijn in Duitsland zes huiszoekingen gehouden in dezelfde zaak. Het onderzoek tegen de man die in Nederland is opgepakt, is overigens het gevolg van informatie van de Duitse politie. 

De man zou tijdens de oorlog in Syrië commandant zijn geweest van een bataljon van Jabhat al-Nusra, een met het terreurnetwerk Al Qaeda verbonden rebellengroep. De eenheid waarover hij het bevel voerde, zou betrokken zijn geweest bij oorlogsmisdaden. De man zou nu overgedragen zijn aan een rechtbank in Den Haag die zich buigt over internationale misdrijven.

Jabhat al-Nusra werd in 2011 opgericht en is vooral actief in het noordwesten van Syrië, waar het een islamitische staat wil vestigen. De groep brak met wat later de terreurgroep IS zou worden en beloofde trouw aan Al Qaeda. Na wat fusies en afsplitsingen heeft Nusrat zichzelf omgedoopt tot Hayat Tahrir al-Sham. Officieel zijn de banden met Al Qaeda doorbroken, maar weinigen hechten daar geloof aan. 

Meest gelezen