Na ravage op modeltreinbeurs: "Overweldigd door al die hartverwarmende reacties"

De ravage was enorm, toen afgelopen weekend vandalen in Stamford, in het Engelse graafschap Lincolnshire, hun vernielzucht botvierden op een modeltreinbeurs. Tafels, stoelen, treinen en toebehoren werden allemaal tegen de grond gesmeten, tot afgrijzen van de initiatiefnemers. "Iedereen was tot tranen toe bewogen", lieten medewerkers van de Market Deeping Model Railway Club weten en deelden foto’s van de vernielzucht via Facebook. Die foto’s lieten niet alleen liefhebbers van modeltreinen niet onberoerd, van over de hele wereld stroomden intussen steunbetuigingen toe. Ook de Britse zanger Rod Stewart deed een duit in het zakje.

Rod Stewart, bekend van hits als "Maggie May", "Sailing" en "Hot legs", zou volgens BBC News "helemaal kapot zijn" van het voorval en besliste daarom 10.000 pond te doneren. In een mededeling aan de pers liet Stewart weten dat hij "de pijn van de vernielingen voelde, omdat ik zelf 23 jaar lang gebouwd heb aan mijn modeltreinstation. Ik vraag dan ook aan andere collega’s-fanaten zoals Jools Holland en Roger Daltrey om een bijdrage te leveren."

Op nauwelijks enkele dagen tijd kreeg een crowdfundingsactie zo al meer dan 83.000 pond (94.500 euro) in het laatje. Veel meer dus dan de 500 pond die men aanvankelijk hoopte bij elkaar te krijgen om een deel van de gemaakte kosten enigszins te vergoeden.

Voorzitter Peter Davies van de Market Deeping Model Railway Club op BBC News: "We zijn helemaal van de kaart door al die vrijgevigheid. We moeten nog rustig de tijd nemen om dat allemaal te laten bezinken. Hoe we dit verder zullen aanpakken, nee, dat weten we nu nog niet. Het is allemaal zo ongelooflijk. En zo overweldigend." Volgens Davies waren er ook al een 600-tal mails die de club wilden helpen met logistieke steun.

"We zullen er in ieder geval op toezien dat niets van het geld verloren gaat. En dat we er iets mee zullen doen wat we misschien vroeger niet konden", aldus de 70-jarige man nog.

De politie heeft intussen 4 verdachten opgepakt die voor de vernielingen verantwoordelijk zouden zijn. Ze zijn vrijgelaten onder voorwaarden.

Meest gelezen